Suurlinna büroo tuleb tondilossi suvitama

Elisabeth Kungla
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagine koolimaja on tühjalt seisnud üle kümne aasta. Sel perioodil, kui hoone oli Pärnu Uue Kunsti Muuseumi käes, korraldati seal suviti näitusi. Nüüd võtab laguneva ning hansapäevade eel uue ilme saanud hoone suveks rendile üks pealinna firma, et teha sinna suvebüroo.
Kunagine koolimaja on tühjalt seisnud üle kümne aasta. Sel perioodil, kui hoone oli Pärnu Uue Kunsti Muuseumi käes, korraldati seal suviti näitusi. Nüüd võtab laguneva ning hansapäevade eel uue ilme saanud hoone suveks rendile üks pealinna firma, et teha sinna suvebüroo. Foto: Marko Saarm / Sakala

Viljandi raekoja kõrval pikalt tühjana seisnud majale puhutakse suveks elu sisse: selle võtab 15 euro eest kuus üürile Tallinna arhitektuuribüroo.

«Tahaks suvitada ja samas tööd teha ning Viljandi tundus inspireeriv linn,» põhjendas arhitektuuribüroo TEMPT tegevjuht Mihkel Urmet suvist kohavalikut. «Tulles Tallinnast, on kõik selline mägine ja teistmoodi olemine huvitav ja tekitab teistmoodi mõtteid.»

Nii otsibki büroo meeskond vaheldust väljastpoolt Tallinna. «Oleme ka varem suveks niimoodi mujale elama kolinud: Hiiumaale ja Põlvasse,» lausus Urmet. 

Teistmoodi olemine 

Viljandi abilinnapea Kalvi Märtini sõnul otsustas linnavalitsus anda Linnu tänav 4 maja arhitektuuribüroole üürile neljaks kuuks hinnaga 15 eurot kuus. Et idee Viljandisse kolida tärkas bürool uitmõttena, siis esialgu leppis ta linnaga kokku, et tegutseb majas 1. novembrini. Samas lausus Mihkel Urmet, et ei või iial teada, kuidas elu läheb, ning see aeg võib venida ka pikemaks kui neli kuud. «Linn on ju vahva ja inimesed on ka väga lõbusad ja vinged.»

Koristustööd algavad majas järgmisel nädalal. Hoone on küll räämas ja enese sisseseadmine võtab aega, kuid Urmeti sõnul polegi nende eesmärk tegutseda mõnes tavalises büroohoones. Tallinnas asuvad nende tööruumid Kalamaja rajoonis ühes vanas vabrikus. 

«Me oleme harjunud sellise teistmoodi keskkonnaga,» ütles Urmet ning lisas, et väljavalitud maja on mõne teise kandidaadiga võrreldes isegi üsna normaalses seisukorras.

Büroo avatakse linnarahvale

Et sisseelamisele kulub aega, ei ole veel suvist tegevusplaani kindlaks määratud. Küll aga on bürool kavas igal nädalal korraldada filmiõhtuid ja töötubasid. Koos vaadatakse arhitektuuri- ja keskkonnateemalisi dokumentaalfilme ja arutletakse nende üle. «Meil on sotsiaalselt aktiivne arhitektuuribüroo,» sõnas Urmet. 

Üritustele mingisuguseid piiranguid ei ole ja linnarahvas on neile teretulnud.

Omalt poolt soovib büroo pakkuda uusi lähenemisviise linnaplaneerimisele. «Et meil on rahvusvaheline punt, saab palju erinevaid lähenemisviise läbi kaaluda,» lausus Urmet ning lisas, et see on üks võimalus linnale vastu tulla.

Arhitektuuribüroo TEMPT on arhitektuuri, disaini, meelelahutuse ja loome vallas tegutsenud 2005. aastast. Selle arhitektid on projekteerinud ja disaininud väga erinevaid objekte, näiteks Ruila ja Vääna-Jõesuu kooli Harjumaal, kuid põhitähelepanu hoidnud puidul. Oma töös ja tegevuses lähtub büroo niinimetatud glokaalsuse printsiibist – see on Eesti ettevõte, kes jälgib maailmas toimuvat ja üritab muutustega kaasas käia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles