Kommentaar: Suurpuhastus Briti poliitikas

, vaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Espenberg
Allan Espenberg Foto: Erakogu

Leiboristliku partei juht Edward Samuel Miliband, liberaaldemokraatide liider Nicholas William Peter Clegg ja Iseseisvuspartei juht Nigel Paul Farage. Mis ühendab neid Suur­britannia kauaaegseid tipp-poliitikuid? Vastus: kõik nad lahkusid pärast ebaõnne hiljutistel parlamendivalimistel parteijuhi kohalt.

Nimetatud opositsiooniparteide juhid astusid üksmeelselt liidrikohalt tagasi veel enne lõplike valimistulemuste selgumist. See on tunnistus traditsioonilisest poliitilisest kultuurist. Esiteks olid nende parteide tulemused katastroofilised ja teiseks olid nad lubanud kaotuse puhul areenilt lahkuda. Nad pidasid sõna: ei jätnud oma parteid vinduma, vaid andsid võimaluse valida kiiresti uued juhid.

Pärast seda, kui Tony Blairi leiboristlik valitsus oli üle kümne aasta (1997–2007) võimul olnud, sai ilma valimisteta peaministriks Gordon Brown, kes hävis peaaegu täielikult. Browni ajal hakati mõistma, et küll ikka Blairi ajal oli hea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles