Karksi-Nuia saab spordiraja tagasi

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuueaastane Lenne ja tema isa Andi Sõmmer loodavad õige pea Sokaoru terviserajal sportima hakata.
Kuueaastane Lenne ja tema isa Andi Sõmmer loodavad õige pea Sokaoru terviserajal sportima hakata. Foto: Elmo Riig

Viimastel aastakümnetel võssa ja rohtu kasvanud kunagine populaarne Sokaoru terviserada taastatakse selleks talveks endisest uhkemana.

Imekaunite loodusvaadetega, vahelduva reljeefiga, parajaid tõuse ja langusi pakkuv rada oli aastakümneid ümbruskonna elanike seas ülipopulaarne. See oli koht, kus lapsed suuskadel hullasid ja spordimehed maratoniks treenisid.

Paraku jättis taasiseseisvumisejärgne maareform osa trassi eramaale ning mõne omaniku vastuseisu tõttu polnud võimalik seda kasutada.

Ümbruskonna elanikel mõlkus nostalgiline paik endiselt meeles. Läinud aasta kevadel peetud mõttetalgutel tuli Karksi-Nuia rattaklubi eestvedaja Andi Sõmmer lagedale ideega see taastada. Mõte leidis poolehoidu ning spordirahva toetus on olnud Sõmmeri jutu järgi uskumatult suur.

Maaomanikud andsid loa

Spordiraja taastajad jõudsid kokkuleppele ka maaomanikega, kelle võtmeisikute hulgas oli vahepeal toimunud põlvkondade vahetus. Nendega peetud läbirääkimisi juhtis vallavanem Arvo Maling ning maa kasutuseks sõlmiti notariaalsed lepingud.

Nüüd on raja profiil paika pandud. Andi Sõmmer märkis, et uus trass tuleb endisest märksa laiem, vähemalt neljameetrine. Erinevalt varasemast kulgeb see täielikult läbi metsa ja pakub seega tuule eest kaitset. «Trass on mõeldud mitmesuguste alade harrastajatele. Pool raja laiust on kavas katta saepuruga, aga rattasõiduks oleks see ebamugav. Ülejäänu on plaanis niita,» selgitas ta.

Raja taastamiseks saadi 174 000 krooni Euroopa Liidu Leader-programmist. Euroraha abil hangitakse talveks ka rajamasin.

Ekskavaatoriga on mullatöid teinud osaühing Metatron. Ojadele on kavas paigaldada neli silda ja truubid. «Sillataladena kasutame Polli aiandusuuringute keskuselt annetusena saadud betoonpaneele,» rääkis Sõmmer.

Ühistööd talgute korras

Suve algusest peale on mitukümmend ümbruskonna spordihuvilist võtnud peaaegu iga nädal talgute korras trassilt maha lepikut. Valla maadelt varutud lepapuit annetatakse Karksi-Nuia muusikakoolile maja kütteks. Paika, kus seni oli võsa, tehakse stardikoht ja staadioniring.  

Raja pikkuseks on kavandatud 5,1 kilomeetrit. Lisaks tulevad kolmekilomeetrine ring ja mitu väiksemat. «Laugesse stardipaika tekitame veel kilomeetrise staadioniringi, kus saavad harjutada algajad ja eakamad inimesed,» rääkis eestvedaja.  

Andi Sõmmer avaldas lootust, et terviserada valmib lume tulekuks. Tulevikus on kavas seda veel kõpitseda ja valgustada. Ta selgitas, et see ei tule pelgalt suusarada, vaid ühtlasi jooksmise, kepikõnni ja jalgrattasõidu koht.

Rahva huvi on Sõmmeri jutu järgi olnud väga suur. Veidi on peljatud, et rada tuleb liiga raske. «Mõnes kohas lihvime seda laugemaks. Teisalt pole ju mäkke tõustes vaja pulssi lakke ajada — võib rahulikumalt võtta,» rääkis ta.

Vallavanem Arvo Maling avaldas lootust, et tänu sellele rajale leiavad tulevikus ka suuremad sporditegijad Karksi-Nuia üles.

«Kindlasti hakatakse seal korraldama rattaüritusi ja suusavõistlusi,» lausus ta. «Otepää ja Holstre-Polliga me muidugi võistlema hakata ei kavatse — eelkõige on rada mõeldud kohalikele elanikele.»

ARVAMUS

Arvo Maling, Karksi-Nuia vallavanem

Loodetavasti hoogustab uhke ajaloolise raja taastamine siinset tervisesporti. Parajate tõusude ja langustega trass on atraktiivne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles