Pidustused tõid Viljandisse rekordilised külastajanumbrid

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud nädala nelja päeva jooksul külastas Viljandi rahvusvahelisi hansapäevi suurürituse korraldajate sõnul hinnanguliselt umbes 80 000 inimest, kusjuures kõige rahvarohkem päev oli laupäev, mil kesk- ning vanalinna tänavatel lustis ligi 50 000 hansalist.
Läinud nädala nelja päeva jooksul külastas Viljandi rahvusvahelisi hansapäevi suurürituse korraldajate sõnul hinnanguliselt umbes 80 000 inimest, kusjuures kõige rahvarohkem päev oli laupäev, mil kesk- ning vanalinna tänavatel lustis ligi 50 000 hansalist. Foto: Marko Saarm / Sakala

Ehkki enne 35. rahvusvahelisi hansapäevi arvasid ürituse korraldajad, et nelja päeva jooksul tuleb Viljandisse külla ligi 35 000 hansapeolist, saabus neid kordades enam. Nii palju rahvast pole olnud ühelgi Viljandi üritusel.

Pühapäeva pärastlõunal aset leidnud festivali lõpetamisel lausus Viljandi linnapea Ando Kiviberg, et pidustuste teise päeva, reede õhtul oli linnakülalisi suuresti rohkem kui pärimusmuusika festivali ajal.

«Esialgsel hinnangul ainuüksi eilse päeva (laupäev – toimetus) jooksul käis Viljandist läbi 50 000 inimest,» sõnas meer ja lisas, et neljal päeval kokku võis külaliste koguarv ulatuda 80 000-ni.

Publikuhuvi ületas korraldajate ootused

Külalisi keegi üksipulgi üle lugema ei hakanud, vaid tegemist on hinnangulise arvuga. «See selgus arutelude käigus Bernd Saxega (rahvusvahelise hansaliikumise presiidumi esimees – toimetus) ja presiidiumi inimestega, kes vaatasid, ringi käisid ja publikut hindasid,» sõnas Ando Kiviberg.

Hinnangute aluseks on võetud ka Viljandi pärimusmuusika festival, millest viimastel aastatel on osa saanud ligi 35 000 inimest. «Festivali ajal on ainuke mõõdetav suurus olnud kontserdipiletite ja alapääsmete ostjate arv. Hansapäevadel oli Viljandis inimesi ilmselgelt kordades rohkem. Kaks ja pool kuni kolm korda rohkem kui folgi ajal.»

Publikuhuvi ületas suurelt ka korraldajate ootusi, sellel võib olla mitu põhjust. «Mitmekesine programm, Viljandi kui ikkagi erakordselt hubane ja meeldiv paik juba looduslikus mõttes, asukohaga künkal järvel kaldal, samuti varjatud kohad, mida nüüd õnnestus avada «Tule õue!» ja kodukohviku programmiga. Kontserdi- ja kunstiprogramm olid väga atraktiivsed ning omanäolised, lisaks see, mis oli järvel ja teisel pool järve,» loetles linnapea.

Näiteks Hamburgi linna esindusel, kes pakkus grillheeringat ja õlut, sai kaup otsa juba laupäeva õhtul. Pühapäeval jagati inimestele ainult infomaterjali.

35. rahvusvahelistele hansapäevadele tagasi vaadates lausus Ando Kiviberg, et Viljandi sai suurepäraselt hakkama, ja seda ei arva ainult tema. «See tagasiside, mille delegatsioonidelt saime, on ülivõrdes positiivne. Kohati hakkas tekkima tunne, et tahetakse üle kiita, aga kinnitan, et kiitus ja tänu olid siirad.»

Ei välista uusi rahvusvahelisi hansapäevi

Nii Dortmundi, Kaunase kui Pihkva linnapea kiitsid linnas valitsenud hansapäevade õhustikku ning kogukonnatunnet ja naeratavaid inimesi. «Ta avaldas imetlust ja ütles, et poleks eales arvanud ega uskunud, et nii väike linn nagu Viljandi saab nii suurepäraselt hakkama,» ütles Kiviberg Dortmundi linnapea Manfred Saueri sõnu vahendades.

Küsimusele, kas Viljandil on tahtmist kunagi tulevikus veel rahvusvahelisi hansapäevi korraldada, vastas meer, et seda veel arutatud pole. «Mina seda ei välista,» märkis ta siiski.

KONTSERT

Kõigist Viljandi rahvusvahelistel hansapäevadel korraldatud kontsertidest tunti enim huvi nelja suurema vastu.

• Viljandimaa laulu- ja tantsupidu

• Ivo Linna galakontsert

• Untsakad

• Svjata Vatra

Allikas: Viljandi linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles