Äride omanikud on linna peale tulivihased

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna ja Tartu tänava äride omanikud kurdavad kehva müügi üle, sest nad on varjus hansatelkide taga.
Tallinna ja Tartu tänava äride omanikud kurdavad kehva müügi üle, sest nad on varjus hansatelkide taga. Foto: Marko Saarm / Sakala

Suur hansalinnade turg on oma telkidega varjutanud Tartu ja Tallinna tänavale jäävad ärid. Ümberringi käib suur melu ja sagimine, aga kauplustes valitseb vaikus ning omanikud on kurvad ja nõutud.

 «Terve Tartu tänava meiepoolse külje äride omanikud on korraldajate peale tulivihased, sest oleme telkidega muust tegevusest täielikult ära lõigatud,» kurtis eile keskpäeval antiigikaupluse Livonia Antiik omanik Ivar Pai. 

Poed on inimtühjad

«Täna ei ole ükski inimene minu poes käinud ega vist tulegi, sest pole jäetud kohta, kust meid tänavapoolsest küljest näha oleks. Eile oli veel kahe maja vahel vahe ja mõni inimene ikka tuli poodi, aga täna kerkis juurde üks telk ja pisikeses vahes on esinejad ka ees,» rääkis Ivar Pai. 

Tema naaber, viikingite mööblit pakkuv mees oli sama õnnetu. «Minu klientuur on täna täiesti nullis,» sõnas ta. 

«Meie äri esine tänav ja ukseesine on täis laotud, klientidel on raske juurde pääseda, meil valitsevad sagina asemel vaikus ja rahu,» sõnas Tallinna tänaval tegutseva Pappa Pizza omanik Silver Särev. Ta arvas, et sama kehvas seisus on pitsakohviku läheduses asuvad paigad, näiteks Minikohvik. 

Nii Särev kui teised ettevõtjad möönsid, et nendega ei olnud keegi telkide paigutamise osas midagi arutanud ega neilt midagi küsinud.

«Enne hansapäevi arvasime, et saame sellest üritusest tavalisest suurema käibe, ja valmistusime kõvasti, praegune seis on aga vastupidine: peame hoopis kahjunumbreid kokku lugema. See, et kohalikud ettevõtjad niimoodi kinni pakiti, on väga inetu, see tekitab minus pehmelt öeldes pahameelt. Ma ise ei taha hansapäevadele minnagi, kogu see üritus on mulle vastumeelne,» ütles Silver Särev nördinult. Ta tuletas meelde, et linnaisad on varem rääkinud, kuidas suur­üritustega püütakse kohalikku ettevõtlust turgutada, aga nüüd on vastupidi: kaugelt tulnud kauplejad võtavad raha ja Viljandi enda omad jäävad tavalisestki käibest ilma. 

Linn annab oma parima

«Maja, mida me rendime, on remondi tõttu niigi pikka aega keerulises seisus olnud, nüüd veel see mure ka. Olen nädal aega üritanud linnaga telefonitsi rääkida, aga see ei  ole midagi muutnud, nüüd saadan kirjaliku pöördumise,» kõneles Silver Särev. «Minu meelest oleks poeomanikel õige esitada linnale ühine pretensioon saamata jäävate tulude kompenseerimiseks. Jäädvustame pildimaterjali, siis on näha, kuidas meid on kinni pakitud. Telke lõhkuma ja märatsema me muidugi ei hakka, oleme tsiviliseeritud inimesed, aga alla anda ja vaikselt kannatada ka ei kavatse,» sõnas ettevõtja. 

Hansapäevade kommunikatsioonijuht Johan-Kristjan Konovalov möönis, et seoses suurüritusega on osale äridele tõesti ebameeldivusi põhjustatud. «Hansalinnu on palju, pidime nad ära paigutama. Püüdsime seda teha nii, et see linna äride tegevust võimalikult vähe takistaks. Kui oleksime telgid Tallinna tänavale paigutanud nii, et kõigi sinna jäävate äride uksed ja aknad oleksid jäänud vabaks, tulnuks telkide rivi Vabaduse platsilt bussijaamani,» tähendas ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles