Kelgukoer murdis naabrimehe lamba

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avo Tiit seisab varjualuse juures, kust tema lammas minema viidi.
Avo Tiit seisab varjualuse juures, kust tema lammas minema viidi. Foto: Marko Saarm / Sakala

Matapera külas elav Avo Tiit nägi esmaspäeva hommikul töölt naastes kurba vaatepilti: tema lammas oli õuele lohistatud ja verist looma näris naabri Alaska malamuudi tõugu koer.

Lammas elama ei jäänud ning tall oli hoopis kadunud. Kas pistis koer ta nahka või pages loomake metsa, ei teata seniajani, kuigi teda otsiti igalt poolt.

Koera omanik tunnistab süüd

«Lamba koos tallega ostsin alles eelmisel päeval,» pajatas Avo Tiit, kes oli kodulooma spetsiaalselt ehitatud varjualusesse paela otsa kinni pannud. Ta ütles, et pöördus pärast tapatööd koera omaniku Kadri Kingu elukaaslase poole kahjutasu saamiseks. Kuigi naabrid olid esialgu selle maksmisega nõustunud, keeldusid nad hiljem kahju korvamisest.

Kadri Kink möönis, et lamba murdis tõepoolest tema koer ning seda ta ka kohe tunnistas. «Olin tööl, kui see vahejuhtum aset leidis, ja kohe, kui koer koos lambaga leiti, sain telefonitsi rääkida naabrinaisega, kellega sai kokku lepitud, et korvan kahju rahaliselt. Aga kui mu elukaaslane läks õhtul raha viima, võttis teda vastu ärritunud olekus Avo Tiit, kes keeldus raha vastu võtmast, nõudes 2000 eurot, hiljem lubas ta asja hoopis kohtusse anda,» rääkis ta.

«Eks naabrite koer hulgu pidevalt lahtiselt ringi. Olen ikka öelnud, et pangu kinni. Kui mu poeg Tallinnast tuleb oma mopsiga, ei julge ta kutsat lahti lastagi, pelgab, et kelgukoer paneb ta nahka,» rääkis Avo Tiit. «Ta on meil kaks noort õunapuud juurtega üles kiskunud ja kevadel viis vahtra juurest viieliitrise purgi koos mahlaga minema. Eks ta on aja jooksul maja juurest ka jalanõusid minema tassinud, aga see ei ole midagi väga erilist,» lisas mees.

Murdjainstinkt lõi ootamatult välja

Kadri Kink möönis, et päästab koera öösiti õue jooksma, aga tavaliselt too kodu juurest eemale ei lähe. «See, et ta lamba murdis, oli ebameeldiv üllatus. Olen temaga lambakasvataja juures käinud ja tallesidki näidanud, kunagi ei ole ta mingit huvi nende vastu üles näidanud,» märkis ta ja lisas, et kindlasti ei tasu murdjaks tembeldada kelgukoera üldiselt või malamuudi tõugu kui sellist. «Iga juhtumi korral on ikkagi süüdi looma omanik, kes ei ole suutnud teda õigesti õpetada, ja praegu pean mina oma viga tunnistama,» ütles Kink. Naise sõnutsi on lamba murdnud koer inimeste ja teiste koertega sõbralik, ei hammusta ega urise.

Kui Sakala teisipäeval Kadri Kingu maja juures perenaist otsimas käis, teda paraku tabada ei õnnestunud. Maja kinnisel terrassil oli liikumas näha kaht kelgukoera. Loomad näisid tõesti üsna sõbralikud, eemalt vaadates isegi väga nunnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles