Riigi lubadus jahutab omavalitsuste kosjamänge

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu augustis pidulikult avatud Viljandi vallamaja asub vanalinnas, Viljandi raekojast vaid mõnesaja meetri kaugusel.
Mullu augustis pidulikult avatud Viljandi vallamaja asub vanalinnas, Viljandi raekojast vaid mõnesaja meetri kaugusel. Foto: Marko Saarm, Aivar Aotäht

Hiljuti ametisse asunud uue valitsuse lubadus hakata senisest tunduvalt jõulisemalt haldusreformiga tegelema paneb seni ühinemismõtteid mõlgutanud vallad ja linnad ootele.

Kõigi eelduste kohaselt vastab Viljandi linnavolikogu mai lõpul eitavalt Viljandi vallavolikogu ettepanekule alustada peatse liitumise asjus läbirääkimisi.

Õigupoolest tahtis suurem osa linna rahvaasemikest naabritele korvi anda juba veebruaris – sellekohane eelnõugi oli sõnastatud. Et aga volikogu saalis tekkis teema üle pikem arutelu, otsustati lõpuks enne vastuse lukkulöömist kolme kuu pikkune järelemõtlemisaeg võtta. Nüüdseks on see aeg täis tiksunud, ent otsustajate seisukohad näikse valdavalt samaks jäänud olevat.

Ootavad valitsuse tegusid

Esiteks kammitses saadikuid hirm seada löögi alla Viljandi mitmesaja aasta pikkune linnaõigus. Teiseks ärritas mõningaid asjaolu, et vald läkitas lisaks maakonnakeskusele kõneluste kutse Tarvastu, Kõpu ja Kolga-Jaani vallale. Väidetavalt pöörati sellega varem mitteametlikus vormis sündinud plaanid pea peale.

Poolteist nädalat tagasi Viljandi linnavolikogu uueks esimeheks saanud reformierakondlane Peep Aru rõhutas, et ta ei saa veel volikogu enamuse nimel kindlas kõneviisis rääkida. Samas avaldas ta veendumust, et praegu laual olev eitav eelnõu läheb läbi. «Eks kohapeal selgu täpne sõnastus ja eituse kategoorilisus,» ütles ta.

Ehkki Aru sõnul on väga tähtis, et linn jätkaks teda ümbritseva rõngasvallaga koostöö tihendamist, tasuks enne liitumisarutelu alustamist ära oodata vastse riigihalduse ministri Arto Aasa sammud. Nimelt on too saanud ülesandeks juba eeloleva nelja aasta jooksul ellu viia haldusreform ja muuta jäika riigiaparaati paindlikumaks.

Seda mainides tõstis linnavolikogu juht esile vajaduse reformi käigus kriitiliselt hinnata ka omavalitsuste ja riigi omavahelist tööjaotust ning rahastust. Samuti seda, kas linnad ja vallad peavad ikka tingimata töötama ühesugusel seaduslikul alusel või oleks mõeldavad ka mingid erisused.

Ka vald jääb ootele

Kokkuvõttes avaldas Peep Aru siiski lootust, et Viljandimaal ei hakata mitte kunagi omavalitsusi sunniviisiliselt liitma. «Seni on siin selliseid samme astutud läbimõeldult ja vabatahtlikult. Loodan, et see nii ka jääb,» ütles ta.

Ka ühinemisläbirääkimiste alustamise üks peamisi initsiaatoreid, Viljandi vallavanem Ene Saar nentis, et viimasel ajal Toompealt kostnud lubadused on olukorda mõnevõrra muutnud. «Võib-olla oleks tõesti mõistlik praegu aeg maha võtta. Ootame Viljandi ametliku vastuse ära ja siis arutame Tarvastu ja Kõpuga omavahel läbi, kuidas edasi tegutseda,» lausus Saar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles