Repliik: Ülemisel korrusel

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannar Raba
Rannar Raba Foto: Marko Saarm / Sakala

Kujutage ette mitmekorruselist elumaja, kus vundament on halvasti soojustatud ja seetõttu muutuvad talviti esimese korruse korterites põrandad külmaks. Ülemiste korruste elanikud keelduvad aga olukorra lahendamisele kaasa aitamast: pole nende asi, neil on tallaalune soe küllalt. Vaevalt saaksid sel moel käituvad korteriomanikud loota alumiste naabrite abile, kui ühtäkki hakkaks katus nende pea kohal lörinal läbi jooksma.

Iga selle maja elanik kannataks ebamugavusi. Pikemas perspektiivis viiks aga niisugune kitsarinnalisus maja kokkukukkumiseni. Euroopaga on sama lugu.

Minu meelest pole küsimustki, kas Eesti peaks jagama teiste riikidega vastutust ja võtma osa lõunapoolsetest kriisipiirkondadest tulevaid põgenikke oma pinnale. Muidugi peaks. Kuni me laseme Euroopa tõukefondidel hea maitsta, nii et suu matsub, ja peame iseenesestmõistetavaks, et liitlased võtavad Peipsi taga paisuvat julgeolekuohtu sama tõsiselt kui meie, pole kohane nina vingu vedada. Seni kui Euroopa pole suutnud teha midagi märkimisväärset selleks, et tema piiride taga valitseks stabiilsus, oleme sunnitud tegelema tagajärgedega. Solidaarselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles