Väikelinna võimukriisi anatoomia: oravate väitel läks sotside liider salaja partnerit kukutama, kuid põrus

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ando Kiviberg, Peep Aru, Randel Länts, Tonio Tamra, Kalle Jents, Malle Vahtra
Ando Kiviberg, Peep Aru, Randel Länts, Tonio Tamra, Kalle Jents, Malle Vahtra Foto: Elmo Riig / Marko Saarm / Rannar Raba

Mõistmaks seda, miks tänavu aprillis Viljandis IRL-i ja sotsiaaldemokraatide võimuliit suure pauguga lõhki läks, tuleb aega aasta jagu tagasi kerida. Selleks on allpool ära toodud lühiusutlus mitme kohaliku poliitikuga, kellel on olnud Viljandi võimuasjade juures tähtis roll.

Tagantjärele tarkuse varal üldistades ja lihtsustades võib väita, et mullu mais ja juunis maakonnakeskust esimest korda raputanud võimukriisi ajal linnavolikogu esimehe Randel Läntsi (SDE) ja linnapea Ando Kivibergi (IRL) vahele kiilunud umbusk osutus nii kangeks, et välistas kõigist pingutustest hoolimata normaalse koostöö ka edaspidi.

Kui seni on avalikes kirjutistes mulluse võimukriisi initsiaatorina esiplaanil olnud toona opositsiooniline Reformierakond, siis nüüd väidavad oravate endi kohalikud liidrid, et kulisside taga kannustas neid tegudele just sotsiaaldemokraat Länts. Väidetavalt lubas Länts eelmisel kevadel oravatele, et kui nood algatavad linnavolikogus linnapea vastu umbusalduse, on sotsiaaldemokraadid valmis sellega kaasa minema. Kui see oleks tõesti nii läinud, lagunenuks sotside ja IRL-i koalitsioon juba mullu 5. juunil. Plaan läks aga vett vedama, sest sotside nimekiri ei haakunud.

Länts seevastu leiab, et reformierakondlased näitavad praegustes kirjeldustes kriisi alguspäevi vales valguses. Tema väitel rääkisid toona Viljandis paljud poliitikud omavahel läbi ning kõik väited, mis lasevad juhtunut paista sihilikult planeeritud vandenõuna, on alusetud.

Kõrvalepõikena on tähtis märkida, et oma kaalukas roll meeleolude kujundajana oli nii siis kui ka hiljem abilinnapea Malle Vahtral (SDE), keda alljärgnevates usutlustes vaid põgusalt mainitakse. Ta on andnud mõista, et ei suutnud vahetu töötegijana leppida tõsiasjaga, et Ando Kiviberg on esindusfunktsioonide täitjana tugevam kui olmeliste probleemide lahendajana. Muu hulgas ei mahtunud abilinnapea hinge juhtumid, kui linnapea unustas kokkulepitud koosolekutel osaleda või võttis mõne teema lahendamiseks arvatust rohkem aega. Ent seegi on vaid jäämäe veepealne osa ning lõpuks jääb ikkagi igaühele oma õigus.

Loe järgnevalt intervjuusid Peep Aru, Kalle Jentsi, Tonio Tamra, Randel Läntsi ja Ando Kivibergiga!

Foto: Marko Saarm

PEEP ARU: meile lubati, et umbusalduseks on hääled koos

Sel nädalal Viljandi linnavolikogu uueks esimeheks valitud reformierakondlase Peep Aru meenutuste kohaselt oli eelmise aasta mais lõkkele löönud võimukriisi peamine initsiaator toona IRL-iga võimu jaganud sotsiaaldemokraat Randel Länts.

Peep Aru, te väitsite esmaspäevasel linnavolikogu istungil, et aasta tagasi õhutasid reformierakondlasi linnapea Ando Kivibergi vastu umbusaldusavaldust sisse andma linnapea toonased partnerid sotsiaaldemokraadid. Mismoodi see täpsemalt käis?

Kõigepealt tahan rõhutada, et mina isiklikult ei osalenud tookord selleteemalistel läbirääkimistel. Aga minu teada oli asi nii, et päris pikalt peeti läbirääkimisi seoses sellega, et sotsid olid oma toonase partneri IRL-i suhtes väga rahulolematud. Lõpuks nõustusime meie omalt poolt esitama linnapea Ando Kivibergi vastu umbusaldusavalduse, sest sotsidepoolne läbirääkimiste pidaja, volikogu esimees Randel Länts lubas meie läbirääkijatele, et kui me seda teeme, on nende poolt vajalikud hääled olemas.

Reformierakondlased ei ole nii rumalad, et ei oskaks hääli lugeda. Meie mehed poleks umbusaldust üldse esitanudki, kui poleks olnud Randel Läntsi selget lubadust, et hääled saavad kokku. Sellepärast võetigi hiljem avaldus tagasi, sest vahepeal oli selgunud, et hääli ikkagi ei ole.

Mis vormis läbirääkimised käisid? Kas neid võiks tagantjärele tõlgendada õllelauas peetud vestlustena või olid need siiski konkreetsed salajased poliitilised kõnelused?

Minu teada istusid erakondade juhid ametlikult laua taga. Meie poolt olid läbirääkijateks Kalle Jents (erakonna maakondlik juht – toimetus) ning Madis Timpson (potentsiaalne linnapeakandidaat – toimetus). Sotse esindas Randel Länts.

Ma ei tea, mis kokkulepped olid sotsidel omavahel, aga meie esindajad pidasid igal juhul läbirääkimisi Reformierakonna Viljandi organisatsiooni juhatuse ning fraktsiooni aktsepteeritud alustel.

Foto: Elmo Riig

KALLE JENTS: Randel Länts vedas meid alt

Reformierakonna maakondliku organisatsiooni juht Kalle Jents kinnitab, et osales eelmisel kevadel koos parteikaaslase Madis Timpsoniga salajastel läbirääkimistel sotsiaaldemokraatide kohaliku liidri ja toonase volikogu esimehe Randel Läntsiga. Just nendest kõnelustest sündiski oravate umbusaldusavaldus linnapea  Ando Kivibergi (IRL) vastu.

Väidetavalt olite teie üks nendest reformierakondlastest, kes aasta tagasi sotsiaaldemokraatide kohaliku liidri Randel Läntsiga linnapea Ando Kivibergi kukutamise üle avalikkuse selja taga läbi rääkis. Kas see vastab tõele?

Kahjuks või õnneks jah. Et minu üheks ühiskondlikuks tööks on Viljandimaal Reformierakonda juhtida, ei saanud see kuidagi minust mööda minna.

Kuidas see käis? Kes kelle juurde esimesena läks?

On tõsi, et neist asjadest on vähe räägitud ja ilmselt mitte alati päris nii, nagu need tegelikult olid. Püüan võimalikult täpne olla.

Asjad läksid liikuma veidi pärast seda, kui Toompeal oli võimule tulnud Taavi Rõivase esimene valitsus ning sotsid olid koos meiega asunud riiki juhtima. Sellest sündis loogiline küsimus, kas samasugust head koostööd võiks proovida ka Viljandis. Siis saigi väga põgusalt uuritud nende peasekretärilt Indrek Saarelt, aga ka näiteks Jaak Allikult, kuidas Viljandis IRL-i ja sotside koalitsiooni tervis on.

Mida nad vastasid?

Jutt oli esialgu üsna ümmargune, et vaatame kunagi tulevikus. Tükk aega midagi ei toimunudki, aga mõne aja pärast saime signaali, et võiks siiski läbi rääkida. Selleks ajaks oli selge, et Viljandis on sotside ja IRL-i vahel suhted üha halvenenud.

Mis edasi sai?

Sealt edasi ma kahjuks nüüd, aasta hiljem enam täpselt ei mäleta, kes kellele esimese telefonikõne tegi. Ma tõesti ei mäleta. Aga esimesel kokkusaamisel olime vist meie Randeliga kahekesi ja rääkisime üldisest olukorrast ning pingetest ja probleemidest Viljandi koalitsioonis. Edaspidi osales läbirääkimistes ka Madis Timpson. Aga otsuse, mismoodi me käitume, pidi tegema ikkagi erakonna linnaorganisatsioon eesotsas volikogu liikmetega.

Miks just Madis Timpson selles mängus nii tähtsat rolli kandis? Minu teada oli toona Reformierakonna linnaorganisatsiooni liider veel eelmine linnapea Loit Kivistik. Miks tema kätte jämedat otsa ei usaldatud?

Loit oli selleks ajaks juba mõista andnud, et teda tõmbab tagasi eraettevõtlusesse ja tal on maal talu. Ta tahtis tagasi tõmmata. Samas Madis on Reformierakonna Viljandi organisatsioonis juba tükk aega olnud üks silmapaistvamaid tegijaid. Kui umbusaldamine oleks õnnestunud ja koalitsioon oleks lagunenud, oleks just tema olnud üks võimalik linnapeakandidaat.

Millise sõnumi Randel Länts teile kokkuvõttes andis?

Ta andis üheselt mõsta, et nemad ei soovi enam IRL-iga koalitsioonis jätkata. Meil omakorda oli huvi aru saada, kas siin võiks peituda potentsiaal uuesti linna juhtimise juurde asuda. Seepeale Randel ütles, et kui Reformierakond algatab linnapea Ando Kivibergi vastu umbusalduse, siis nemad tulevad sellega kaasa ja soovivad teha uue koalitsiooni Reformierakonnaga. Ta ütles seda vähemalt kahel korral. Väidetavalt oli ta enne kohtunud oma fraktsiooni liikmetega ja saanud kinnituse, et nemad üksmeelselt toetavad umbusaldust. Selle väiteta ei oleks me umbusaldusavaldust vormistama hakanudki.

Meie fraktsiooni liikmed olid üsna üksmeelsed. Ka meid juhtis solvumistunne IRL-i suhtes, sest nad olid meid valimiste järel pärast kaheksa aasta pikkust head koostööd ilma suurema põhjuseta opositsiooni mänginud.

Millal sai selgeks, et te ei saa vandenõus siiski sotsiaaldemokraatide fraktsiooni üksmeelega arvestada?

Mõni päev enne volikogu võttis Randel uuesti ühendust ja ütles, et nad on nüüd mitu õhtut asja põhjalikult arutanud ja selle käigus on ikkagi selgunud, et nende hääled lähevad laias laastus pooleks.

Miks te selle peale umbusaldusavaldust tagasi võtma ruttasite? Teil olid ju Ando Kivibergile konkreetsed süüdistused. Pealegi on opositsioonijõud ennegi nõudnud lootusetuid umbusaldushääletusi.

Eks me jälginud nii avaliku arvamuse kujunemist kui linnapea käitumist. Etteheited Kivibergile olid tõepoolest reaalsed ja tõsised, aga ta oli tulisest õhkkonnast hoolimata vigu tunnistanud ja lubanud end parandada. Selle pärast jäigi kokkuvõttes peale arvamus, et inimlik oleks hääletamine ära jätta.

Nüüd olete Viljandis võimuliidus hoopis tollesama Ando Kivibergi juhitava IRL-iga, keda te umbusaldada püüdsite. Mis pilguga te toonastele sammudele nüüd, uues valguses vaatate?

Randel vedas meie fraktsiooni alt ja ta on selle pärast – ilmselt piinlikkust tundes – ka vabandanud. Tagantjärele on jäänud mulje, et ta tõesti oli kindel, et kogu fraktsioon tuleb temaga kaasa. Aga tegelikkuses juhtus teisiti. Kindlasti mängis suurt rolli ka see, et kõige teravam konflikt oli just konkreetselt linnapea ja volikogu esimehe vahel.

Samas tegi ta linnale mitmes mõttes siiski ka head, sest Ando Kivibergi toonased vead said just tema algatusel avalikkuse ette toodud ja suuresti parandatud. Ma arvan, et kokkuvõttes viljandlased siiski võitsid sellest kriisist ja me saame nüüd palju puhtamalt edasi minna.

Foto: Elmo Riig

TONIO TAMRA: sotsidel tervikuna polnud kordagi mõttes vandenõu toetada

Aastataguse võimukriisi ajal Sotsiaaldemokraatliku Erakonna linnavolikogu fraktsiooni esimehe ametit pidanud muusikakooli direktor Tonio Tamra ütleb, et tal pole selget ettekujutust, kes ja mille üle toona täpselt läbi rääkis.

Mitu reformierakondlast on äsja andnud mõista, et mullusele Viljandi võimukriisile andsid toona võimul olnud sotsiaaldemokraadid omal algatusel tublisti hagu. Tonio Tamra, kuivõrd see tõele vastab?

Sellised jutud panevad mind kulme kergitama. Ma ei saa hästi aru, millest jälle jutt käib.

Öeldakse, et teie volikogu esimees ja kohalik liider Randel Länts leppis salaja reformierakondlastega kokku linnapea Ando Kivibergi kukutamises.

Ma ei tea, mida, kus ja kellega on Randel rääkinud. Ta ei ole minuga neid asju arutanud. Ma tõesti ei tea.

Tean vaid seda, et sotsiaaldemokraatide fraktsioon tervikuna püüdis igal tarvilikul juhul anda endast parima, et koalitsioon püsiks, suhted laabuks ja Ando Kivibergi valitsemismeetodid paraneks.

Loomulikult võib igas koosluses tekkida raskusi ja siis kerkib tahes-tahtmata küsimus, kas poleks õigem kellegi teisega koostööd teha. Aga mina ütlesin algusest peale ära, et ei. Meid on neljaks aastaks volitatud ja me ei hakka mõtlemagi võimuliidu lammutamisele.

Kas siit peaks välja lugema, et tegemist oli Randel Läntsi soologa oma parteikaaslaste selja taga?

Ma ei tea, kas see oli soolo. Võib-olla ta lihtsalt katsus pinda, ajas juttu. Mul on raske hinnangut anda. Seda võin aga kinnitada, et sotsid ei võtnud oma koosolekul kordagi vastu otsust, et võiks linnapea umbusaldamisega kaasa minna.

Viimaste kohalike valimiste järel on liikvel olnud igasuguseid külajutte. Küllap on kuskil ka mingeid läbirääkimisi peetud. Alles hiljuti, tänavu jaanuaris või veebruaris, helistas mulle nüüdne abilinnapea Kalvi Märtin (RE) ning tegi ettepaneku kokku saada ja rääkida. Küsisin, mis teemal me räägime. Ta ei vastanud, lubas kohapeal selgitada. Mina ei tahtnud sellise asjaga kaasa minna, ütlesin lihtsalt, et mul tõesti pole praegu mingit põhjust mingeid kohtumisi pidada. Nüüd ma mõtlen, et jumal tänatud: võib-olla oleks ka sellest mingid jutud lahti läinud.

Mina selliseid asju ei taha. Kui me hakkame pidevalt mängima ja partnereid valima, siis palun vabandust, aga ma leina ka teistsuguseid võimalusi, kuidas Viljandile kasulik olla. Volikokku kuulumine pole ainus variant.

Mismoodi laabus arutelu teie fraktsiooni koosolekutel pärast seda, kui Reformierakond oli mullu 29. mail linnapea vastu umbusaldusavalduse sisse andnud?

Loomulikult olime umbusalduse vastu! Meil ei tekkinud teist mõtetki.

Niisiis kinnitate, et õhus polnud vähimatki võimalust, et lähete kollektiivselt vandenõuga kaasa?

Ei olnud jah. Absoluutselt mitte. Päris kindlalt kohe.

Paistab, et ma ei tea väga täpselt, mis aasta tagasi toimus, aga mina uskusin kogu aeg võimalusse koalitsiooni lagunemist vältida. Ka Randel on kogu aeg teadnud, missuguste vaadetega olen mina, Malle Vahtra ja teised meie liikmed. Ma tõesti ei tea, kellele või millele Randel pidanuks lootma, kui ta oleks reformikatega kokku mänginud.

Muide, isegi tänavu 1. aprillil, kui me IRL-iga kriisikoosolekut pidasime, teadis Randel meid esindades suurepäraselt, et me ei lähe partnerit mingil juhul reetma. Tal oli pingete leevendamiseks isegi volikogu esimehe kohast loobumise avaldus valmis kirjutatud. See tõestab ilmekalt, et sotsid püüdsid viimase hetkeni koostööd hoida.

Foto: Marko Saarm

RANDEL LÄNTS: kõik rääkisid kõigiga

Praegustes meenutuste kohaselt aastataguse Viljandi võimukriisi peategelaseks kerkinud sotsiaaldemokraatide kohalik juht ja linnavolikogu esimees Randel Länts ei taha omalt poolt vanade haavade lahtikiskumisele kaasa aidata. Tema hinnangul püüavad reformierakondlased praegu teda rünnata ning niimoodi vaenlase kuvandit luues tsementeerida oma värsket võimuliitu IRL-iga.

Reformierakondlased on aasta hiljem hakanud väitma, et eelmise aasta varasuvel Viljandit raputanud võimutüli kõige suurem arhitekt olite teie. Kas vastab tõele, et lubasite reformierakondlastele, et kui nad volikogus umbusalduse algatavad, asuvad sotsid seda toetama?

Paistab, et Reformierakond on otsustanud ühise vaenlase kuvandit luues tsementeerida oma vastloodud liitu IRL-ga. Mina omalt poolt ei näe põhjust, miks me peaks aasta tagasi läbinämmutatud teemat praegu uuesti sellisel kujul üles võtma. Siit ei sünni mitte midagi muud, kui suur ja inetu poriloopimine. Sellest ei võida keegi.

Oleme konkreetsed. Kas te pidasite reformierakondlastega läbirääkimisi enne seda, kui nad algatasid volikogus linnapea umbusaldamise?

Ei pidanud.

Aga kõnelusi või konsultatsioone?

Vaadake, meie linn on väike. Toona rääkisid kõik kõikidega. Mina kohtusin nendel päevadel peaaegu terve linnavolikogu liikmeskonnaga. Siin pole mingit saladust. Kui keegi tahab praegu lasta tõel kuidagi omamoodi välja paista, siis las see jääb tema südametunnistusele.

Kas te lubasite reformierakondlastele, et kui nad ise umbusaldamisega algust teevad, siis tulete teie nendega kaasa?

Nüüd jõuame jälle algusesse tagasi. Ma tõesti ei taha vanade teemade üle Sakala veergudel kakelda. Selles pole mingit point`i.

Foto: Marko Saarm

ANDO KIVIBERG: usaldus kadus ja jäigi kadunuks

Linnapea Ando Kiviberg usub oma uusi võimuliitlasi, kui nood tõstavad eelmise kriisi põhjustajana esile sotsiaaldemokraate.

Ando Kiviberg, milline on teie veendumus, kuidas aasta tagasi asjad käisid? Seni on avalik pilt selline, et Reformierakond esitas teie vastu umbusaldusavalduse ja sotsiaaldemokraadid eesotsas Randel Läntsi ning Malle Vahtraga möönsid, et opositsiooni kriitikas on tõesti terake tõtt. Nüüd väidetakse, et viimaste roll oli siiski suurem.

Ma olen päris kindel, et kriisi algatajaks oli tegelikult Randel Länts. Kui vaadata neid kommentaare ja avaldusi, millega toona esineti, siis need üksnes kinnitavad seda.

Kui palju see veendumus mõjutas asjade kulgu tänavu aprillis?

Väga palju mõjutas. Usaldus oli juba eelmisest aastast kadunud ja Randel kinnitas nüüd uuesti, et temal pole sisemist tahet meiega koostööd jätkata. No mis variandid selles olukorras veel olla said?!

Aga ma tahaks väga, et siitpeale saaksime Viljandi juhtimisega rahulikult edasi minna. Aitab küll sellest musta pesu pesemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles