Koalitsioon ei mäleta oma lubadusi

Jüri Ratas
, riigikogu aseesimees, Keskerakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Laura Oks / Postimees

REFORMIERAKONNA, sotsiaaldemokraatide ning Isamaa ja Res Publica Liidu kolmikliit astus ametisse möödunud kuu algul. Hea meelega annaksime uuele valitsusele sada kriitikavaba päeva sisseelamiseks ja oma valimisprogrammiga alustamiseks. Paraku ei mäleta valitsuskoalitsioon rahvale antud lubadusi ning ehmatas ühiskonda hoopis laiaulatuslike maksutõusudega. Opositsioon ei saa valijate antud mandaadi kuritarvitamist vaikides pealt vaadata.

Enne valimisi lubasid erakonnad suurendada inimeste sissetulekuid, alandada makse ja tõsta kõikvõimalikke toetusi. Koalitsioonilepingusse jõudsid esialgu lubatust paraku tunduvalt väiksemad numbrid, samuti leiab sealt ohtralt umbmääraseid elame-näeme-stiilis punkte. Valitsusliidu kavatsus tõsta ulatuslikult kütuseaktsiise ja vähendada maksuerisusi tuli aga enamikule valijaist ilmselt ebameeldiva üllatusena. Ühe käega midagi nagu antakse, kuid teisega võetakse topelt tagasi. Võime ainult oletada, millised olnuks valimistulemused, kui Reformierakond oleks oma kaardid ausalt lauale pannud.

Bensiiniaktsiisi kümneprotsendiline tõus igal järgmisel aastal kergitab 2019. aastaks bensiiniliitri hinda 23,5 eurosendi võrra. See tähendab iga kuu 100 liitrit bensiini kasutavale inimesele aastas 282 euro suurust lisakulu. Sellele lisandub kütuse maailmaturu hinna enam kui tõenäoline kallinemine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles