Kahemeetrine Sander Post on Eesti väravavahtide hirm

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sander Post
Sander Post Foto: Peeter Langovits

Pärast kaheaastast Hollandi jalgpalli esiliigas mängimist Eesti meistriliigasse naasnud Sander Post lööb siin jälle isukalt väravaid. Hiljutises kohtumises tuli Kohtla-Järve Lootuse väravavahil oma selja tagant üles korjata koguni kuus tema täpset palli.


26-aastane Viljandist pärit Sander Post on meistriliiga seni peetud 30 mänguvoorust osalenud vaid 12 viimases, ent troonib oma 21 tabamusega juba väravaküttide edetabeli tipus. Edu saadab ka tema koduklubi Tallinna FC Florat: üle aastate on too taas teel Eesti meistri tiitli poole.

Kõva meeskonnavaim

Poole hooaja pealt kodumaale tagasi tulnud jalgpallur lööb suurema osa väravaid peaga. Oma edu ühe põhjusena nimetab ta seda, et Eesti meistriliiga pole just kõige tugevam. Teiseks leiab ta, et FC Flora on praegu väga ühtne.

«Jalgpalli üksinda ei mängita. Kõik väravad on löödud meeskonnatööna. Minu kahemeetrist kasvu on suudetud suurepäraselt ära kasutada ja mulle õigel ajal palle ette sööta. Olen lihtsalt oma võimalused realiseerinud,» räägib Post.

FC Flora on tema sõnul noor ja suure potentsiaaliga võistkond ning Martin Reimi käe all hästi mängima saanud.

«Maksmata palkade pärast hooaja keskel Floras lahvatanud skandaal, mille tõttu meeskonnast lahkus kolm tippmängijat, on unustatud,» nendib Post ning lisab: «Mind see küll ei puudutanudki, aga arvan, et nüüdseks on kõik oma palga kätte saanud.»

Sihib välismaa liigasid

Sander Post ütleb, et praegu on talle isiklikust skoorimisest olulisem kindlustada klubile meistritiitel. «Tähtsad mängud on ees ja tiitli saatus pole veel otsustatud,» rõhutab ta.

Järgmiseks aastaks soovib Post leida koha mõnes tugevamas liigas.
«Tahaksin mängida maal, kus pealtvaatajaid on rohkem ja jalgpalli armastatakse enam kui Eestis,» põhjendab ta.

Ulmelisi plaane mängumees siiski ei hau ning oma taset Inglismaa või Saksamaa tugevamate liigade vääriliseks ei pea. Reaalne tundub talle jõuda mõnda Skandinaavia liigasse, kus harrastatav mängustiil passiks talle hästi. Nimelt on seal suur osa pikkadel pallidel ja peamängul.

«Ma ei välista sedagi, et liitun mõne sealse esiliigaklubiga. Nende keskmine tase on Eesti meistriliiga meeskondade omast kõvasti parem,» nendib Post.

Kaks aastat tulpide maal

Laenulepingu alusel Hollandis mängimist meenutades tõdeb Sander Post, et arenes seal tublisti. «Paremaks muutusid platsi nägemise oskus, tehnika ja üldkehaline seis ning juurde tuli ka kiirust.»

Treeningud olid tulpide maal tema sõnul hoopis teistsugused kui Floras: «Kui Eestis jääb palliga treeningute osa 50 ja 70 protsendi vahele, siis seal ulatus see 95 protsendini.»

Post tunnistab, et sealse treeningutempoga oli päris raske harjuda ja algus ei olnud sugugi lihtne. «Üritasin endast kõike anda ja pingutasin kõvasti. Teistest kehvem olla ju ei taha.»

Kuigi palju väravaid Post Hollandis ei löönud: kahe hooaja peale kogunes neid 12. Kasina saagi üheks põhjuseks peab ta asjaolu, et selles riigis ei tavatseta pikki palle ette lüüa ja eelistatakse rohkem maad mööda liikuda. «Varem oli see üks mu nõrgemaid külgi. Nüüd sain seda kõvasti harjutada.»

Oma osa on kahtlemata ka sellel, et kui FC Flora on enamikust vastastest peajagu üle, siis Hollandis mängis Post liigatabeli keskmike hulka kuuluvas Deventeri Go Ahead Eaglesis ning sel meeskonnal ei tekkinud nii palju väravavõimalusi.

Süda on Viljandis

Deventer on Sander Posti jutu järgi umbes Viljandi mõõtu linn, aga rahvaarvult on see viis korda suurem.

«Eks Holland olegi üks suur linn, ega seal metsa eriti ole. Elasin oma elukaaslasega kesklinna kahetoalises korteris, nii et kõik oli käe-jala juures. Ise ma midagi maksma ei pidanud: kõik oli klubi poolt,» meenutab ta.

Profisportlasena Postil enda jutu järgi pidutseda mahti ega soovi polnud. «Mõnikord sai kinos käidud ja linnas leidus ka muud meelelahutust.»

Jalgpallurina tahab Post jõuda nii kõrgele, kui võimalik.

«Mängin jalgpalli nii kaua, kui vähegi saan,» ütleb ta. «Väga tähtis on olla terve ja vältida vigastusi. Sel juhul saab sajaprotsendiliselt treenida ja edasi areneda. Jalgpall on minu töö, mida püüan võimalikult hästi teha. Kindlasti ei mängi ma pelgalt raha pärast.»

Sander Posti südames on kindel koht ka kodulinnal. «Viljandis elavad mu ema ja kõik sõbrad. Kahjuks napib aega ja ma ei kohtu nendega nii sageli, kui sooviksin.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles