Kommentaar: Venemaa tühjeneb idast

, poliitikavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kukk
Jüri Kukk Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Irvhambad väidavad, et Venemaa on teel Euroopasse, ainult et ta teeb seda oma piire Vana Maailma keskmesse nihutades. Krimm on juba koju jõudnud, Donbassi okupeeritud alade endale vormistamine pole võimatu ja ruumi läänt vallutada on veelgi.

Paradoksaalselt tühjeneb Vene föderatsiooni hiigelsuur ida-ala inimestest. Mõningatel andmetel on suurriigis Nõukogude Liidu lagunemise järel olemast lakanud üle kahesaja linna, olematuks muutunud külasid on aga kümnetes tuhandetes. Venelased lahkuvad Siberist ja Kaug-Idast sammhaaval: Vaikse ookeani kallastelt kolitakse Ida-, siis Lääne-Siberisse, sealt omakorda Uurali-Volga piirkonda ning lõppeesmärgiks on Kesk-Venemaa.

Eriti on löögi alla jäänud piirkond Baikalist Vaikse ookeanini. Territooriumilt on see umbes kolmandik Venemaast, kuid inimesi elab seal vaid tühine protsent, üldarvult umbes 8,5 miljonit. Sinna on omakorda hakanud imbuma hiinlased, keda loetakse üle Venemaa kokku juba miljonites. Hiinlasedki püüavad Siberis maanduda ennekõike linnades ja jätkavad siis teed Moskoovia poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles