Toomas Paur: Enne mõtle, siis ütle ehk Tühi meediamüra

, Keskerakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Paur.
Toomas Paur. Foto: PP

EESTI PEAKS olema nii vabariik kui vaba riik, kus kodanikul peaks olema vabadus kasutada oma õigusi. Kas see on ikka nii? Jälgides pressimüra, mis tekkis pärast Tõnu Trubetsky Keskerakonda astumist, hakkasin selles kahtlema.


Trubetsky kasutas oma kodanikuõigust kuuluda kodanikerühmitusse, mille liikmete maailmavaade sobib tema omaga kõige paremini. Järgnenud negatiivne reaktsioon meedias oli üllatav, kuigi Eesti-suguses väikeriigis ei ole kerge leida pommuudiseid ja nii on tihti vaja tekitada torm veeklaasis.

Pole kahtlust, et Trubetsky on muusikuna avaliku elu tegelane. See aga ei võta temalt kodanikuõigusi ja nagu iga teise inimese valikut, tuleks ka tema oma austada. Liiati pole tegu Keskerakonna valimiskampaaniaga, sest laulja pole oma otsusest valjuhäälselt kuulutanud. Kogu poleemika on ajakirjanduse tekitatud ning kõik Trubetsky sõnavõtud on olnud üksnes vastused oponentidele.

MIS SIIS ikkagi toimub? Kõik peaksid ju rahul olema. Keskerakond sai uue tubli liikme. Pressil on teema, millest kirjutada. Unustusehõlma vajuma hakanud ansamblil Propeller oli võimalik oma sõna sekka öelda ja uudisekünnis ületada. Juku-Kalle Raidil õnnestus ennast moedisainerina proovile panna ja roheline särk kujundada.

Paraku said sündmused kohati poliitilise propagandaürituse vormi. Rock Cafés peetud 80-ndate aastate mälestuskontsert võttis inetu pöörde. Alanud hüüatustest, mis halvustasid Trubetskyt ja tema valikut, lõppes see lausa matslike väidetega, nagu oleks Keskerakond Eesti-vaenulik.

Oma arvamuse avaldamise ja laimu vahel peaks ikkagi jooksma piir. Loodan väga, et lavalt hüüdlauseid loopinud tegelased oma väiteid sobivamas kohas selgitavad.

PÄRAST Trubetsky parteistumist hakkasid ajakirjanduses kõlama väited, nagu oleks Keskerakond laulja oma ridadesse meelitanud. Huvitav küll, millega meelitas Reformierakond enda juurde Andrus Ansipi? Miks peab inimest tingimata kuhugi meelitama?

Näib, et mõne arvates on Keskerakond Eesti ja võimalik, et maailma kõige rikkam partei, kes kõigile oma liikmetele rasket raha välja käib. Ja kui Keskerakond on Eesti-vaenulik, siis miks pole teda seaduse alusel likvideeritud?

MEIE ÜHISKOND tundub olevat väga haige. Miks saab tubli ja hea inimene nagu Trubetsky sellise solgisauna osaliseks? Kas eestlane on tõesti matsirahvas, nagu teda tavaliselt kujutatakse?

Teisi suudab austada ainult see, kes enesest lugu peab. Ilmselt on eestlasel selles vallas suuri raskusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles