Ühiselamuta kutsekool annab mitmele firmale lisateenistust

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et Vana-Võidu õpilased kooli pääseksid, väljus kolmapäeval kell 8.15 Männimäelt kaks 15a bussi. Üks oli juba esimeses peatuses noori täis ja sõitis otse kooli juurde.
Et Vana-Võidu õpilased kooli pääseksid, väljus kolmapäeval kell 8.15 Männimäelt kaks 15a bussi. Üks oli juba esimeses peatuses noori täis ja sõitis otse kooli juurde. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi kutsekool maksab Männimäe külalistemajale ligi 200 000 krooni õpilaste majutamise eest ja veel tuhandeid nende bussisõidu hüvitamiseks, sest kooli ühiselamud on endiselt remondis.


Aasta tagasi tehtud plaani kohaselt pidid Vana-Võidus asuva Viljandi ühendatud kutsekeskkooli õppurid saama sel sügisel elupaiga täielikult renoveeritud ühiselamutes. Kui september lähenema hakkas, selgus, et kolmest ühiselamust kaks ei ole kooli alguseks selles staadiumis, et keegi seal elada saaks.

Nii majutatigi 60 õpilast hoopis Viljandisse Männimäe külalistemajja. Nad ööbivad seal pool kuud ning koolile läheb see maksma ligi 200 000 krooni. Viljandimaal elavad õpilased peavad vähemalt oktoobri lõpuni käima iga päev kodu ja kooli vahet, sest varem ei ole neil suurt lootust ühiselamukohta saada.

Ühiselamute ehituse venimisel on vähemalt kaks põhjust. Esimene neist on ehitaja valimisega tekkinud viivitus.

Mullu septembris osutus riigihanke võitjaks aktsiaselts Facio Ehitus, kuid kool temaga lepingut sõlmida ei tahtnud. Pärast pikki läbirääkimisi otsustas Facio Ehitus lepingust loobuda, väites «Sakalale», et ei saa tekkinud vaenulikus õhustikus ehitust alustada.

Alles novembri teisel poolel jõudis protsess nii kaugele, et kool sõlmis lepingu uue ehitajaga, aktsiaseltsiga Eviko ja tegevus võis alata.

Teiseks venisid tööd karmi talve tõttu. Kooli direktor Tarmo Loodus kinnitas, et just kooli nõudel jättis ehitaja betoonitööd kõige külmemal ajal tegemata. «Tahtsime saada parimat kvaliteeti,» lausus ta. Paraku lükkas see ehituse valmimise aega mitu nädalat edasi.

30. augustil, kui õppetöö pihta hakkas, mahutati 91 ühiselamukohta palunud esmakursuslast kooli ainsasse tegutsevasse ühiselamusse, ligi 60 saadeti elama Männimäele ning 150 noort läksid Eesti eri paikadesse praktikale. Kõik ülejäänud peavad iga päev sõitma kooli ja kodu vahet. See tähendab suuremat koormust aktsiaseltsile MTG, kelle buss inimesi linna ja Vana-Võidu vahelisel liinil sõidutab.

Aktsiaseltsi MTG Viljandi osakonna juhataja Meelis Vihvelini sõnul stardib kell 8.15 Männimäelt enamasti kaks 15a bussi. Üks neist korjab peale külalistemajas elavad noored ja sõidab peatusi tegemata otse Vana-Võitu. Teine alustab lõpp-peatusest tühjana ja võtab peale kõik linna peatustest ja bussijaamast peale tulevad õpilased. Ka see buss on Vana-Võitu jõudes inimesi täis.

Vihvelin polnud nõus kommenteerima, kas lisabusside liinilepanek toob firmale kasu või kahju. Suuri kulutusi tähendab see kindlasti koolile, kes katab õpilaste sõidukulud.

Kahest suve jooksul ehitatud ühiselamust on ehitaja ühe koolile üle andnud ning seal käib praegu koristamine ja möbleerimine. Selles majas peaks järgmisel nädalal koha saama 118 õpilast. Teine hoone peab ehitajal valmima oktoobri lõpul ja seal oleks kohti ligi 140 ööbijale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles