Õpetaja tapnud poisi teo motiivid võivad jääda saladuseks

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kohtumajas hakatakse Paalalinna koolis õpetaja surmaga lõppenud kuritegu arutama kinniste uste taga.
Viljandi kohtumajas hakatakse Paalalinna koolis õpetaja surmaga lõppenud kuritegu arutama kinniste uste taga. Foto: Marko Saarm

Kohtuprotsessi üksikasjade kinniseks kuulutamine tähendab, et avalikkus ei saa teada, milles kohtueelse uurimise läbi viinud prokurör kohtualust süüdistab ning teo motiivid võivadki jääda saladuseks.

Avaliku istungi korral saavad kõik soovijad protsessi kuulata ning kõik kohtusaalis öeldu on avalik info, mida ajakirjandusel on õigus kuulata ja lugejatele vahendada. Prokuratuur on varem korduvalt öelnud, et 27. oktoobril Paalalinna koolis toimunud tulistamise ja õpetaja tapmisega seonduvad üksikasjad hakkavad selguma kohtusaalis pärast prokuröri avakõnet.

Prokurör Kaire Hänilene on kohtueelse menetluse algul öelnud, et tema jaoks on kõige tähtsam välja uurida, miks võttis 15-aastane poiss tulirelva ja hakkas keset koolitundi oma õpetajat tulistama. Selleks kuulati üle kümneid inimesi.

Kinnise protsessi korral pääsevad protsessi mõttes kõrvalised isikud kohtutoimiku juurde kohtuniku loal pärast kohtuotsuse jõustumist. Toimikule juurdepääsu võib ka piirata või mõned selle osad jätta saladuseks.

Õpetaja tapmise süüdistuse kohtuasja arutamine algab 18. septembril kinnisel istungil.

Eelistungi alguses esitas süüdistatava kaitsja, vandeadvokaadi abi Mihkel Gaver taotluse kuulutada nii eelistung kui septembris algav asja sisuline arutamine kinniseks. Süüdistatava isa tsiviilkostjana toetas kaitsja taotlust. Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Kaire Hänilene leidis, et taotluse võib rahuldada osaliselt ja kohtuistung peaks olema kinnine süüdistatava terviseseisundi andmete avaldamisel. Kannatanute esindaja vandeadvokaat Margo Normann leidis, et istung peaks olema kinnine tsiviilhagi arutamise osas.

Kohus rahuldas kaitsja taotluse ja kuulutas kohtuistungi täies ulatuses kinniseks alaealise süüdistatava huvides ja kannatanute eraelu kaitseks.

Kriminaalasja arutamine toimub üldmenetluses.

Täiendavat informatsiooni kohtuistungi edasiste aegade ja kohtuotsuse kuulutamise osas annab kohus enne kohtuistungi algust septembris.

15-aastast noormeest süüdistatakse Viljandi Paalalinna Kooli õpetaja tapmises ning tulirelva ja padrunite ebaseaduslikus käitlemises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles