Netikaup vajab kontrollimist

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Soodsad hinnad ja suur valik ahvatlevad paljusid eestlasi otsima endale vajalikke elektroonikaseadmeid väljaspool euroliitu asuvatest netipoodidest. Paraku võib juhtuda, et need ei vasta siinsetele nõuetele.


Tehnilise järelevalve ameti andmeil ei vastanud tänavu esimesel poolaastal internetipoodidest ja -foorumitest tellitud 586 raadioseadmest nõuetele tervelt 574. Elektri- ja elektroonikaseadmeid kontrolliti 275 juhul ja nõuetele mittevastavaks tunnistati 250 seadet.

Sobimatud hävitatakse

Tehnilise järelevalve ameti avalike suhete peaspetsialisti Anu Võlma sõnul läbivad kõik väljastpoolt Euroopa Liitu saabunud postisaadetised Eestis tollikontrolli, mille üks osa on nõuetele vastavuse kontroll.

«Nõuetele mittevastavaks tunnistatud raadio-, elektri- ja elektroonikaseadmeid Eestisse tuua ei lubata ning maksu- ja tolliamet hävitab need või saadab saatjale tagasi,» rääkis ta.

Eestisse võib Võlma jutu järgi tuua ainult CE-märgistusega ning markeeritud raadio-, side- ja elektroonikaseadmeid ning niisuguse märgistuse ja markeeringu olemasolu kontrollib tehnilise järelevalve amet.

Mobiilid ja navigaatorid

Anu Võlma ütlemist mööda tuvastati tänavu esimesel poolaastal kõige enam nõuetele mittevastavaid seadmeid Apple’i iPhone’i laadi mobiiltelefonide, GPS-navigaatorite, autos kasutatavate FM-saatjaga MP3-mängijate ning mitmesuguste mäluseadmete hulgas.

«Peamine rikkumine oli CE-märgistuse, vastavusdeklaratsiooni ja tootja identifitseerimist võimaldavate andmete puudumine, mis viitab enamikul juhtudel sellele, et seadme tehnilised nõuded on täitmata,» nentis ta.

Inimeste teadlikkus internetikaubanduse ohtudest on Võlma hinnangul siiski kasvanud. Selle tõestuseks on, et tänavu on tehnilise järelevalve ametilt senisest märksa rohkem küsitud raadio-, side- ja elektroonikaseadmetele kehtivate tehniliste ning kohustusliku märgistusega seotud nõuete kohta.

Suurem häda Hiina kaubaga

Ameerika võrgupoodidest ostetud kaupu Eestisse vahendava Netikuller.ee operaatori Indrek Voksepi sõnul on ka see firma kõnealuse probleemiga kokku puutunud.

«Õnneks oli tegemist seadmetega, mida müüakse ka Euroopa turul, ning tehnilise järelevalve ametile piisas tootja saadetud kinnitusest, et need on tõepoolest ka meil kasutuskõlblikud,» kõneles ta.

Voksepi jutu järgi ei pea Netikuller.ee kaudu üht või teist seadet telliv inimene ise uurima, kas see vastab Euroopa Liidus kehtestatud nõuetele. «Seda kontrollitakse meie vahelaos. Kui seade ei vasta nõuetele, siis me seda kahjuks Eestisse tarnida ei saa.»

Voksepi väitel on Netikuller.ee kaudu tellitava kauba seas nõuetele mittevastavaid vähe. «Ilmselt tuleneb see muu hulgas sellest, et toome kaupa USA-st, kus enamik tehnikatooteid on mõeldud erinevatele turgudele. Hiinast tellitava kraamiga on hoopis teine lugu, sest seal ei pöörata Euroopa Liidu nõudmistele erilist tähelepanu.»

Nagu Voksep märkis, tellitakse Netikuller.ee kaudu mitmesuguseid vidinaid, alustades digipleieritest ja lõpetades võimsate mänguarvutitega. «Põhjused on ikka siinne väike valik ja kõrged hinnad.»

Enne ostmist küsi infot

Tehnilise järelevalve amet soovitab enne internetipoest või -foorumist ostu sooritamist koguda kauba kohta võimalikult palju teavet. Tellitava seadme tutvustus peab kindlasti sisaldama infot selle tüübi, mudeli ja tootja kohta, samuti andma kinnitust selle Euroopa nõuetele vastavuse kohta.

Väga tähtis on küsida müüjalt seadme vastavusdeklaratsiooni (Declaration of Conformity). Sellega kinnitab tootja kauba vastavust Euroopa nõuetele.
Kui internetipoe antav info on ebatäpne või arusaamatu, tasub seade ostmata jätta.
Internetipoodidest tellides on oluline teada ka seda, et kõiki raadio-, elektri- ja elektroonikaseadmeid ei tohi igal pool maailmas edasi müüa ja kasutada.

Põhjuseks on regiooniti erinevad tehnilised nõuded ja raadiosageduskasutus.
Näiteks Eesti sageduskasutusega mittesobivad raadioseadmed töötavad siin häiretega ning põhjustavad häireid ka teiste seadmete töös. Euroopa nõuetele mittevastavad mobiiltelefonid või telefonid, mis on toodetud kasutamiseks teistes regioonides, ei pruugi Eesti sidevõrkudes töötada. Selliste telefonidega võivad sideteenused kättesaamatuks jääda ning sideoperaatoril on õigus nende kasutamist piirata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles