Politseinikud jagavad helkureid

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helkurite jagamisega tegeleb aeg-ajalt ka politsei.
Helkurite jagamisega tegeleb aeg-ajalt ka politsei. Foto: Sakala/Scanpix

Politsei alustas jalakäijatele ja jalgratturitele tasuta helkurite jagamist. Ühtekokku eraldas maanteeamet politsei- ja piirivalveametile laialijagamiseks 80 000 helkurit.
 


Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna komissar Riho Tänaku sõnul sagenevad aasta viimastel kuudel õnnetused valgustamata või halvasti valgustatud teedel liikuvate jalakäijate ja jalgratturitega.

«Et asulavälistel teedel on kiirused suuremad ning valgustus enamasti olematu, on helkur nendel teedel pimedal ajal liikujatele kohustuslik. Samuti tuleb helkurit kanda tänavavalgustuseta asulasisestel teedel,» ütles Tänak.

Komissari sõnul on asulavälistel teedel juhtunud õnnetuste ohvrid enamasti vanemad inimesed. «Lastel ja noortel on helkuri kandmine juba harjumuseks saamas, kuid vanemaealistel veel mitte,» tõdes Riho Tänak. «Seetõttu soovitame noorematel pereliikmetel oma vanematele ja vanavanematele helkuri vajalikkust selgitada ning võimaluse korral see neile hankida ja õigesti riietele kinnitada.»

Maanteeameti liikluskasvatuse talituse juhataja Urve Sellenbergi sõnul peab kasutatav helkur olema kvaliteetne. «Korralik helkur on auto lähitulede valguses nähtav 130—150 meetri pealt, kaugtulede valgel poole kaugemalt. Seega jääb autojuhile piisavalt aega, et vähendada kiirust ja mööduda jalakäijast ohutult,» selgitas ta.

Pimedatel teedel liikudes tasub lisaks helkurile kanda erksavärvilisi rõivaid, helkurvesti või laternat. Eriti head on riietele kinnitatud helkurribad. Rippuv helkur kinnitatakse haaknõelaga rõivaste külge nii, et see jääb keha sõiduteepoolsele küljele põlve kõrgusele. Helkuri võib kinnitada küljetasku voodri külge, siis saab valgel ajal soovi korral seda taskus hoida. Samas peab helkur ulatuma välja jope või mantli ääre alt, sest vastasel korral liibub see välisriiete vastu ja kaotab oma otstarbe.

Maanteel tuleb kõndida tee vasakpoolses ääres. Lisaks jalakäijatele satuvad maapiirkondades sageli ohtu jalgratturid, kelle sõiduriist pärineb veel nõukogude ajast ning on igasuguse valgustita. Pimedas sõites peab jalgrattal põlema ees valge ja taga punane tuli.

Autojuhtidel võiks lisaks helkurile autos olla helkurvest, sest kui sõidukiga teel midagi juhtub ja on vaja autost väljuda, teeb vest juhi teistele liiklejatele hästi nähtavaks. Uuest aastast kehtima hakkav liiklusseadus muudab pimedal ajal teel hädapeatumise korral ohutusvesti kandmise autojuhtidele kohustuslikuks.

Maanteeameti andmetel hukkus 2009. aastal pimedal ajal 15 jalakäijat ja kolm jalgratturit. Väljaspool asulat hukkus pimedal ajal kümme jalakäijat, neist üheksal polnud helkurit. Käesoleval aastal on pimedal ajal hukkunud väljaspool asulat kolm jalakäijat ja üks jalgrattur.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles