Mees, kes tahab mäletada

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abja-Paluojal asub märtsiküüditamise mälestusmärk Kuga kaupluse küljes ning sinna asetab Andres Räägel juba viiendat aastat 25. märtsil lilled ja küünla.
Abja-Paluojal asub märtsiküüditamise mälestusmärk Kuga kaupluse küljes ning sinna asetab Andres Räägel juba viiendat aastat 25. märtsil lilled ja küünla. Foto: Erakogu

Abja-Paluojal elavale Andres Räägelile on märtsiküüditamine südamesse läinud. Sellepärast kutsub ta täna inimesi kohaliku Kuga kaupluse juurde küünlaid süütama.  

Olgugi et Andres Räägeli lähedastest pole keegi küüditamise ohvriks langenud, räägiti tema lapsepõlvekodus sellest palju. See on ka põhjus, miks teema on talle südamesse pugenud. Ta tunnistas, et kui on sellest oma 27-aastase pojaga rääkinud, on ta mõistnud, et seda põlvkonda nii kauges minevikus juhtunu enam nii ei köida ega puuduta. 

Andres Räägel kuulis märtsiküüditamise sündmustest Abjas põhiliselt oma vanematelt. Tema isa, kes oli 1949. aasta märtsis 14-aastane, nägi praeguse Kuga kaupluse juures, millest sai toona inimeste kogumispunkt, neid õnnetuid, kes ootasid tihedalt koos olles äraviimist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles