Magus festival meelitab sügisesse Karksi valda

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meefestivalil saavad lapsed oskajate juhendamisel meisterdada endale päevateemalisi esemeid.
Meefestivalil saavad lapsed oskajate juhendamisel meisterdada endale päevateemalisi esemeid. Foto: Erakogu

Kolmandat aastat peetakse Karksi vallas meefestivali, mille kavas on mesinikele mõeldud kohtumiste kõrval kontserdid, õpitoad, näitused ja laat.


Juba traditsiooniks kujunenud sügisene sündmus on varem kokku toonud umbes kolmkümmend mesinikku ja valdkonna vastu huvi tundvat inimest kõikjalt Eestist.
«Leidub neidki, kes just siit on saanud pisiku külge ja on endale esimesed tarud soetanud,» rääkis festivali eestvedaja, Karksi-Nuia aianduse ja mesinduse seltsi esimees Leili Nael.

Mitu aastat korraldas selts mesinduspäeva, ent soov eesti talukultuuri kõnealust osa laiemalt tutvustada viis mõtteni liita erialased loengud ja arutelud meelelahutusega. «Mida mitmekesisem on programm, seda kergem on rahvast kohale meelitada,» nentis Nael.

Nii algabki kahepäevane festival reedel kultuurikavaga. Selles on suur osa noortel, sest nii proovivad mesindusentusiastid äratada asja vastu huvi ka järeltulevas põlvkonnas ning juurutada ettevõtmise järjepidevust.

Kontserdil «Müstilised helid» ja sellele järgnevates valgusmängudes teevad kaasa Viljandi kultuuriakadeemia tudengid, Karksi-Nuia muusikakooli õpilased ja kohaliku noortekeskuse rahvas. Õhtut jääb lõpetama line-tantsu pidu.

Avapäeval tegutsetakse Karksi ordulinnuses ja Peetri kirikus. «Need kohad on olulised nii meie koduvalla kui kogu Eesti kultuuriloos ning väärivad tutvustamist ka kaugematele külalistele,» lausus Nael.

Laupäevaks jõuavad kohale kaugemalt pärit mesinikud ning päev on neile töine.
«Tulemas on nii neid, kes peavad paari taru, suurtootjaid kui ka inimesi, kes alles õpivad ala tundma,» rääkis Leili Nael.

Igal aastal on kokkusaamisest osa võtnud põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. Mesinikud on rääkinud oma muredest ja sellest, mida nad riigilt ootavad. «Näiteks on olnud kõneks vajadus luua mesinike register,» lausus Polli mesinik Antu Rohtla, kes korraldab loenguid ja kohtumisi. Tema sõnul on register nüüdseks loodud, kuid selle arendamine on takerdunud rahapuuduse taha.

Lektorid kõnelevad seekord mahetootmisest, mesindusest Euroopa Liidus ja Eestis, mesilaste haigustest ja tänavuse mesindusaasta omapärast. «Saagiga võib üldiselt rahul olla,» lausus Rohtla.

Suuremale osale publikust on tähtsaim sündmus laupäeval Karksi-Nuia kultuurikeskuses ja selle ümbruses peetav laat. Mee, mesindustarvikute ja erialase kirjanduse kõrval pakutakse seal käsitööesemeid ja istikuid.

«Oleme proovinud kaubavaliku hoida maalähedase ja vältida halvas mõttes kommertsi,» rääkis Leili Nael. Mulluselt festivalilt olid tema lemmikud käsitsi valmistatud meekommid, meesegud ja kohalike naiste valmistatud toidud. «Mul on eriline nõrkus puidu vastu ning nii ostsin ühelt Võrumaa mehelt ka meevurri,» lisas ta.

Et meefestival on pereüritus, on korraldajad mõelnud ka lastele. Näiteks võivad mudilased osa saada näomaalingute ja meisterdamise õpitoast ning kuulata raamatukogus jutuvestmist.

Leili Nael rääkis, et festival saab teoks tänu vabatahtlike entusiasmile. «Kui esimesel aastal ehk pidigi inimesi veenma, et neist võib palju abi olla, siis nüüd on kujunenud välja juba kindlad vastutusalad ja oskame õppida ka varasematest tähelepanekutest,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles