Lossi tänavale tuleb väikelaste päevahoid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuniks Lossi lastehoid oktoobris avatuks kuulutatakse, panevad selle ruumid proovile töötajate endi lapsed ja lapselapsed.
Kuniks Lossi lastehoid oktoobris avatuks kuulutatakse, panevad selle ruumid proovile töötajate endi lapsed ja lapselapsed. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis Lossi tänaval avab peatselt uksed uus väikelaste päevahoid, mis võib leevendada linnas valitsevat sõimekohtade nappust.


Uus lastehoid hakkab tegutsema Lossi tänav 7 majas, kus kunagi asus kuulus Kirsimäe kohvik. Mittetulundusühing Viljandimaa Kasupered on selle esimesel korrusel 15 aastaks rendile võtnud 136 ruutmeetrit pinda, millele mahuvad nii laste mängu- ja magamisruumid kui väike kabinet.

Lastehoid peaks pakkuma päevast peavarju 14 kasvandikule, kellel on vanust 1,5—3 aastat. Nendega hakkab tegelema kolm väljaõppinud hoidjat, iga päev on kohal kaks töötajat.

Mittetulundusühingu Viljandimaa Kasupered juhatuse esimees Ly Sova avaldas lootust, et rühm avatakse oktoobrist. Praegu käib ruumides veel remont, see kavatsetakse lõpetada käesoleva nädalaga.

«Kapitaalremondi teeb majaomanik, kuid ruumid viimistleme ise,» kõneles Sova. «Meie tööd on kõik tehtud vabatahtlikkuse alusel. Abis on käinud mittetulundusühingu Teeme liikmed ja kasuvanemad. Kauplused on aidanud värvidega.»

Päevahoid hakkab tegutsema nagu lastesõim ning on avatud tööpäeviti kella 7.30—18. Ly Sova sõnul on nimekirjas seitse last, kuid sama palju kohti on veel vabad.

«Meie mõte sai alguse sellest, et Viljandis on suur sõimekohtade puudus,» selgitas ta. «Ettevõtmisele andis tõuke seegi, et meie kasuperedesse on tulnud palju väikseid lasteaialapsi. Et nad ei ole meie maakonna elanike registris, on neile elukohajärgses lasteaias raske kohta saada: mõni omavalitsus ei võta neid sissekirjutuseta isegi järjekorda.»

Lossi lastehoius tuleb vanemal oma lapse hoidmise eest maksta 2000 krooni kuus, millele lisandub toiduraha. Kui asutus Viljandi linnaga lepingu sõlmib, saab ta peale vanemate osamaksu linnavalitsuselt hoiuteenuse eest toetust. Ettevõtmise tarbeks püüab mittetulundusühing raha taotleda ka fondidest.

Kuigi lastehoid alustab alles oktoobris, on paljud lapsed Lossi tänava majja oodatud juba järgmisel nädalal. Esmaspäeval kell 17 algavad seal loovustunnid, millest saavad osa võtta kõik mudilased vanuses 1,5—6 aastat. Rolli-, draama- ja näitemänge õpetab seal lastele Ülle Terase, käelist tegevust juhendab Katrin Kangus.

Lastehoiu kõrvale kolib Lõuna-Eesti kasuperede keskus. Sel ajal, kui sõimerühma väikelapsed on kodus, kasutatakse ruume ühingu üritusteks ja koolitusteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles