Lastemenüüs seisab esikohal kanapasta, ooteks on sageli paber ja pliiatsid

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: sxc.hu / montaaž

Põnnidega välja sööma minnes leiavad vanemad Viljandi kohvikute menüüdest lastele üsna erinevaid roogasid alates grillviineritega friikartulitest ja lõpetades tatrapannkookidega. Laste mängunurki on Viljandis aga vaid paar ja enamasti pakutakse meelelahutuseks joonistamisvõimalust.

Rohelise Maja kohviku juhataja Margit Kuhi sõnas, et selle söögikoha lastesõbralikkust näitab Eesti kõige lastesõbralikuma kohviku tiitel, mille koht eelmisel aastal pälvis. 

Kuigi kohvikus ekstra lastemenüüd ei pakuta, on välja kujunenud toidud, mis põnnidele meeldivad. Näiteks tellivad vanemad oma järglastele meelsasti tatrajahust pannkooke moosi või meega ning tõelisi praekartuleid. «Keedame kartulid ja siis praeme, et need oleksid krõbedad, lisaks salatit, praemuna ja sinki – täielik hitt,» kommenteeris Kuhi. «Lisaks muidugi smuutid ja kakao.»

Kuidas aga sisustada laste aega toidu ootamise ajal?

Et Rohelise Maja kohviku ruumid on väiksed, seal eraldi lastele mõeldud ala ei ole. «Olemas on lastelaud, kus saab istuda ja joonistada,» lausus Kuhi ning lisas, et lapsed on ju elu loomulik osa ning neid ei tuleks lihtsalt kuhugi silma alt ära saata.

Tartu tänaval asuvas City lokaalis käivad väikelastega vanemad päris tihti. Toitlustuskoha juhataja asetäitja Ester Linn rääkis, et lastele mõeldud toitudest on klientidele enim meeldinud pisike kanašnitsel ja grillviiner. 

«Pakume veel pelmeene, kas keedetult või praetult, friikartuleid, pastat hakklihaga ning soolaseid ja magusaid pannkooke. Kliendi valikul on prae kõrvale ka keedu-, ahju- või praekartul,» loetles ta. Sohvabaari stiilis lokaalis eraldi lasteala ei ole.

Meeldivad lihtsad toidud

Kui teistes söögikohtades on valida mitme lasteroa vahel, siis Aida kohvikus on neid praegu üks – kanapasta. «Praegu on vaiksem hooaeg ja seepärast mitut varianti ei ole, kui aga on erisoove, tuleme vastu,» ütles kohviku peakokk Eva Malin. 

Suvisel ajal on lastele pakutud näiteks lihapalle kartulipüreega. «Seda, mis enim meeldib, on raske öelda, sest laste soovid on erinevad. Mõni tahab ainult kartulipüreed,» rääkis Malin.

Kohviku Fellin tagumises saalis on programmi- ja teenindusjuhi Maarja Zelinski sõnul mänguasja- ja raamaturiiul, kust võib asju lauda kaasa võtta või sealsamas mängida. 

Ta lisas, et kui einestama tulevad lastega pered, juhivad teenindajad tähelepanu sellele, et toidu ootamise ajaks tuuakse lastele lauda joonistamispaber ja pliiatseid. 

«Eraldi lastemenüüd meil ei ole, aga on lastetoidud: kanapasta ja lihapallid kartulipüreega. Üldiselt eelistatakse neid võrdselt, kes tahab lihtsalt kartuleid, kes makarone,» rääkis Zelinski. Ta lisas, et friikartuleid ei pakuta, sest road näevad ilusad välja ka nendeta.

Nagu märkis Sakala keskuses asuva Harmoonia kohviku omanik Ene Ojasuu, muutub seal menüü vähemalt kolm korda aastas. Kui praegu on lastele pakkuda koduseid kotlette kartulipüree ja juustuga, siis valikus on olnud ka paneeritud kana, lihapallid ja praekartulid. «Midagi sellist kerget, mida endal laps kodus sööb,» rääkis Ojasuu. «Pakume ka jäätisekokteile ja pannkooke. Ükski ema nurisenud ei ole.»

Nii nagu ei pakuta friikartuleid Rohelise Maja kohvikus ja Fellinis, ei ole neid saada ka Harmoonias. Isegi mitte täiskasvanutele. «Kes on friikartuleid otsinud, on läinud teise kohta. Friikartuleid ja sellist asja ei saa, meil ei ole isegi fritüüri,» lausus koha omanik.

Harmoonias lastenurka ei ole. «On raamaturiiul, joonistamisvõimalused, pusled ja värviraamatud – teenindaja pakub, et lapsel ei oleks igav.»

Ojasuu on kohvikusse tulnud emadelt küsinud, kas raamatuid peaks vahetama, aga nood on vastanud, et lastele ei ole need veel igavaks läinud.

Klient hindab lastenurka

Arkaadia aias asuvas Arkaadia Grillis on vahest Viljandi ainukene lastenurk, kus leidub ka mänguasju. Nagu rääkis toitlustuskoha juhataja Relika Hein, võib sealt leida puslesid, nukunõusid ja -voodi, nuku, suuri Lego klotse väikestele lastele, raamatuid, autosid ja beebidele kõristeid. 

«Lastenurka kasutatakse aktiivselt – nii kui seda nähakse, pannakse jooksuga sinna,» kirjeldas Hein väikeste laste käitumist.

Läinud reede pärastlõunal oli sinna oma lastega tulnud kõhtu täitma Marge Kahro. Tema lapsed, nelja-aastane Lee ning varsti kaheseks saav Lukas mängisid lastenurgas. «Meile on ikka tähtis, et lastel oleks, kus mängida, ning üritame sellistes kohtades käia,» sõnas Kahro. 

Tema teada on mängunurk ka Endla kohvikus, kuid see on umbes kolmandik Arkaadia Grilli omast. «Kuigi lastenurk on Endla kohvikus väiksem, on see kohe laua juures. Siin on väike sein ees.»

Mängu kõrvale pakutakse Arkaadia Grillis lihapalle kartulipüreega ning viinereid lõbusate kartulitega. «See on kartulipüree, mis on ära paneeritud ning naerunäoks tehtud. Fritüüritud on see ka,» selgitas Hein.

Lastenurk oli kunagi ka Pappa Pizza Männimäe restoranis. Praegu seda enam ei ole. «Oli Selveri otsus see ära kaotada, see ei olnud meie otsus,» ütles omanik Silver Särev. Praegu on endise lastenurga kohal trepp, mis viib kasutatud rõivaste poodi Humana. Omanik rääkis, et mänguala ei ole ka kesklinna Pappa Pizzas. Selveri omas on inimesed selle järele küsinud. «Eks see päevakorras ole ja mingil hetkel tagasi ka tule,» sõnas Särev.

Nagu ütles omanik, meeldivad lastele Pappa Pizza valikust enim friikartulid ja lastepitsad.

Viljandi kohvikus eraldi lasteala ei ole, see-eest pääseb kohviku juhataja Sirje Garniku sõnutsi sinna lapsevankriga. Söögiks pakutakse lastele Lotte ja Jänku-Juta järgi nime saanud praade.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles