Soe august jagas vihma

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eeva Kaun

Külluslikult vihma pakkunud august kujunes kuu lõpu külmast ilmast hoolimata kaheksa aasta kõige soojemaks.


Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluste osakonna peaspetsialist Külli Loodla ütles, et augusti keskmine õhutemperatuur oli Viljandis 18,5 kraadi ehk 3,1 pügala võrra kõrgem, kui on aastakümnete jooksul normiks kujunenud.
Viimati oli lõikuskuu veel soojem 2002. aastal, kui Viljandi ilmajaam arvutas kuu keskmiseks 18,7 kraadi.

Palavaim aeg sattus 7. augustile, kui õhutemperatuur kerkis 34,2 kraadini. Seega jäi püsima Viljandi ilmaajaloo soojarekord 34,5 kraadi, mis mõõdeti 1992. aasta 11. augustil.

Toonasest kuupäevast on endiselt jõus ka Eesti ametlik kuumatipp, Võrus fikseeritud 35,6 kraadi. Seekord jäi õhutemperatuur napilt alla selle, kui Narva-Jõesuu ilmajaam mõõtis 7. augustil 35,4 kraadi.

Külli Loodla märkis, et see võib olla Eesti kõigi aegade teine soojatipp, aga kindlalt ei saa seda siiski väita, sest see eeldaks kogu arhiivimaterjali läbitöötamist.

Maapinnal päikese käes mõõtis maksimumi Narva-Jõesuu ilmajaam 12. augustil: 53,2 kraadi.

Lõikuskuu kõige madalama õhutemperatuuri, napi ühe soojapügala fikseeris Eesti külmapealinna Jõgeva ilmajaam kuu viimasel varahommikul. Viljandi äärmusena läks kirja 6,9 kraadi taasiseseisvumispäeval.

Maapinnast kahe sentimeetri kõrgusel mõõtsid kolm ilmajaama kuu viimasel varahommikul ka esimese öökülma: Tallinnas oli —1,6, Väike-Maarjas —0,2 ja Jõgeval —0,1 kraadi.

Sademeid mõõtis Viljandi ilmajaam augustis, aasta kõige sademeteküllasemal kuul 142,2 millimeetrit, samas kui norm olnuks 90 millimeetrit.

Viljandi ilmajaama meteoroloog Ülle Murro täiendas, et kuuel päeval oli siinkandis ka äikest. Paar korda tuli tema andmeil Viljandi lähedal rahet.

Külli Loodla sõnul sadas kõige rohkem Võrus: 243,2 millimeetrit, mis teeb 273 protsenti kuunormist. See on Võru uus augustikuu sajurekord.

Nimetatud rekord uuenes kuues vaatlusjaamas, kusjuures normiga võrreldes said kõige enam vihma kaela ruhnlased. Ruhnu ilmajaama andmeil täitus augusti 58-millimeetrine norm 392-protsendiliselt.

Päikesepaiste kestuseks mõõtis Viljandi ilmajaama andur 222,8 tundi, Eesti keskmiseks kujunes 214 tundi.

Kõige tugevam tuuleiil küündis Viljandis läinud kuul 13,3 meetrini sekundis. Kümne meetrini sekundis või üle selle ulatus tuule kiirus kümnel päeval. Mujal Eestis 8. augustil laastamistööd teinud tormi iilid ulatusid Väike-Maarjas orkaanikategooria väärilise 36,5 meetrini sekundis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles