Ühe rusudele tuleb kaks uut

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi neli aastat tühjana seisnud Karula koolkodu hoone on viimase kahe nädalaga suuremalt jaolt laua- ja kivihunnikuteks kahanenud.
Ligi neli aastat tühjana seisnud Karula koolkodu hoone on viimase kahe nädalaga suuremalt jaolt laua- ja kivihunnikuteks kahanenud. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Karula Kodu saab maatasa lõhutava endise koolkodu asemele kaks uut peremaja ja järgmisel aastal kerkib neli samalaadset hoonet ka Viljandisse.


Ligi neli aastat tagasi kehvas seisus koolkodu ruumidest välja kolinud Karula Kodu elanikud vaatasid oma kunagise eluaseme lammutamist ühtaegu nukruse ja vaimustusega.

Kolmekorruselise hoone tükkideks võtmine algas Karula südames üle-eelmisel nädalal. Sellest ajast saati on endised elanikud lammutustööde kulgu jälginud ja järge pidanud, kelle kunagine tuba parasjagu tükk tüki haaval masina lõugade vahele kaob.

«Neil on põnev masinate tööd vaadata ja omavahel arutleda, et näe, mina elasin kunagi selles toas,» rääkis Karula Kodu juhataja Mai Tuuksam. Kollaseid koppasid jälgib iga päev ka tema, aga väiksema vaimustuse ja sellevõrra suurema kurbusega.

«Eks ikka ole kahju. Me veetsime selles majas pikki aastaid,» nentis ta. Vana koolkodu renoveerimine oleks tema hinnangul aga läinud maksma rohkem kui uute majade ehitamine.

Samas on Mai Tuuksam õnnelik, et aastaid tühjana seisnud majaga lõpuks midagi ette võetakse. Esialgse plaani järgi pidi hoone eilseks juba maatasa olema, kuid materjalid sorditakse nii suure hoolega, et lammutamine võtab veidi enam aega.

Kopajuht olevat Mai Tuuksami sõnul oma ala tõeline meister. «Kõik kivid ja lauajupid, plekitükid ja muu sellise tõstab ta eraldi kuhjadesse, nii et mitte miski ei lähe sassi,» kiitis ta.

Töö peaks siiski veel sel nädalal valmis saama. Kui lammutamisega ühele poole jõutakse, täidetakse majast jäänud süvend ja maa-ala korrastatakse. Niisama seisma endine koolkodu ase aga ei jää.

«Meie ettevõte ehitab sinna kaks peremaja, lisades sellega Karula Kodule 20 kohta,» rääkis aktsiaseltsi Hoolekandeteenused juhatuse esimees Maarja Mändmaa edasistest plaanidest. Karula intellekti- ja liitpuudega klientidele mõeldud peremajade arv kasvab siis viielt seitsmele. Millal Karula koolkodu asemele peremajasid ehitama hakatakse, ei ole täpselt teada, kuid asjaosaliste hinnangul sellega väga kaua minna ei tohiks.

Karula Kodu perenaise Mai Tuuksami sõnul on lisanduvaid peremajasid vaja, et viia erihoolekandeteenus tänapäevasele tasemele. Toad on seal ühe- või kahekohalised, ruumid paiknevad ühel tasapinnal ja on sisustatud võimalikult kodulähedaselt. Hädaolukorra puhuks on liikumisraskustega elanike majadel viis väljapääsu.

«Aeg-ajalt on kuulda, kuidas hoolekandeasutustes puhkenud tulekahjudes hukkuvad inimesed, sest nad ei saanud majast välja. Meie vanas majas oleks selline õnnetus võinud paljudele elu maksta,» oli Tuuksam veendunud.

Maarja Mändmaa sõnul ei ole kaks hoonet Karulas ainsad uued peremajad, mis Viljandimaale lähiajal kerkivad. Üsna pea peaks ehitus algama ka Viljandis Näituse väljakul, kuhu Karula Kodu ning Viljandi lasteabi- ja sotsiaalkeskuse tarbeks peaks tulema kummalegi kaks peremaja.

«Eskiisprojekt on kohe-kohe valmimas ja kui see saabub, võib juba rääkida täpsematest kuupäevadest,» ütles lasteabi- ja sotsiaalkeskuse juhataja Pille Vaiksaar. Ta avaldas lootust, et Näituse väljaku majad valmivad hiljemalt 2012. aasta algul.

Mõlemas uues majas on Vaiksaare sõnul esialgu kohti kaheksale lapsele, kuigi seaduse järgi võib alates 2015. aastast peremajas elada vaid kuus last. Kohtade arvu vähendamisel enne seaduse jõustumist ta mõtet ei näinud.

«Selle piirangu jõustumine võib ka edasi lükkuda, sõltuvalt sellest, kui rikas meie riik sel hetkel on,» rääkis Vaiksaar. «Nii et meie teeme uutesse majadesse kuus lastetuba, millest kaks on kahekohalised, ja saame sinna kaheksa last kenasti ära mahutada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles