Tulus hooldajatöö pakkumine Soomes lõhnas pettuse järele

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehekuulutusest, milles pakuti hooldajatööd Soomes, hakkas viljandlannadele põhjalikuma uurimise peale läbi kumama kelmus.
Lehekuulutusest, milles pakuti hooldajatööd Soomes, hakkas viljandlannadele põhjalikuma uurimise peale läbi kumama kelmus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile jutustasid kolm viljandlannat kahtlust äratavast palkamisviisist. Kuulutus, milles pakuti tööd hooldajale Soomes ja milles leiduval telefoninumbril nad helistasid, ilmus kolmapäevases Sakalas.

Viljandlanna Linda Hunt rääkis, et tema kõne peale telefoni võtnud naine oli kõnelnud palgast, mis on 2400 eurot, ning kirjeldanud, et töö seisneb peaasjalikult poeskäimises ja söögitegemises.

Nähes, et Hundil huvi asja vastu on, küsis tööpakkuja, kas ta ei sooviks hoopis Soome elama kolida. «Ütlesin, et oleme tütrega seda arutanud ja põhimõtteliselt sobiks,» rääkis Hunt. Seepeale kõneldi talle Euroopa Liidu pakkumisest, mis hakkavat lähipäevil lõppema, aga millega saaks Soome poolt elamise ja korteri koos mööbliga. Endal tulevat ainult elektri eest tasuda.

Vaja läks tuhandet eurot

Selle peale uuris viljandlanna, mida teha tuleb, sest mõte tundus tore. «Ta ütles, et selleks on kohe vaja maksta tuhat eurot,» jutustas Linda Hunt. Ta oli veel küsinud, kas asi on ametlik ja kuhu peaks CV või avalduse saatma.

Seda polnud aga vaja. «Ainult passi koopiat taheti. Mul passi ei ole ja siis sobis ka ID-kaart. Veel tuli värviline pilt teha ning endast väike iseloomustus või enese kirjeldus koostada,» rääkis ta.

Õhtul helises Hundi telefon uuesti ning tööpakkuja uuris, kas asi on ikka kindel, sest mõned inimesed ainult lubavat ja jätvat tulemata. «Ta küsis veel, kas saan ikka raha kokku. Ütlesin, et 500 kindlasti saaks, teise poolega ei tea. Siis ta ütles, et ma küsiks sõbrannadelt või kelleltki, sest pärast, kui palk on 2400 eurot, on ju lihtne tagasi maksta. Rääkisime veel, et võib-olla saan pangast laenu. Õhtul pidingi internetist vaatama, et ehk saan jaatava vastuse.»

Asja aususes kaheldes helistas Hunt õhtul Soomes töötavale pojale. «Tahtsin teada, kas tema on sellisest Euroopa Liidu asjast midagi kuulnud, aga ta ütles: «Ema, kas sa tead, et tasuta lõunaid ei ole!»»

Poja soovituse peale uuris viljandlanna mõningaid kodulehti, aga sealt ta kasu ei saanud.

Prouale meenus, et eelmine kord oli lehe kaudu Soome lüpsjaid otsitud ja see tundus ametliku pakkumisena. Tollele numbrile helistades sai ta kätte osaühingu EstRek esindaja Märt Õiguse, kelles säärane ettemaks samuti kahtlust äratas. Õigus asus telefoninumbrit guugeldama ja tulemused tekitasid temas küsimusi. Siis võttis ta kuulutuses olevale numbrile kõne ja väitis, et tema ema otsib tööd. «Täpsemaid kontakte sealt ei saanud, öeldi ikka, et tuleks helistada. Mingeid pabereid polnud samuti vaja. Raha minu käest ei küsitud,» lausus ta.

Kohtumised kokku lepitud

Tööpakkujale helistanud viljandlannadega jõudis jutt aga sinnamaale, et reedel võiks tööpakkujaga Pärnus kokku saada ja raha kaasa võtta. Nii lõppes telefonikõne nii Linda Hundil kui Ester Karul ja tema naabrinaisel.

«Nüüd läheb rebimiseks,» sõnas Karu muiates ja rääkis, et naabrinaine oli õhtul teinud viimase kõne juba puhtalt põnevuse pärast, kas saab ka aja kokku leppida.

«Järjekord on tekkinud. Mina peaks pool neli raha ja pildiga kohale minema, aga naabrinaine sai aja alles kell kuus,» ütles Karu ja tähendas, et tööpakkuja ütles oma nimeks olevat Lea.

Pärnu Postimehe kuulutuste vastuvõtu kaudu ka Sakalasse jõudnud tööpakkumise pani sealsete andmete kohasel üles aga Maimu Kase nimeline isik. Kui Sakala töökuulutuses olevale numbrile helistas, kinnitas naishääl, et ta on Maimu Kask. Ühtlasi ütles ta, et töökoht Soomes on tõepoolest olemas, aga kelleltki tuhandet eurot ta küsinud ei ole. «See on küll vale jutt,» lausus ta, kui kuulis, et viljandlannad olid rääkinud kokkusaamisest Pärnus, kuhu tuli ühes võtta tuhat eurot.

Petturlust kahtlustades teatas Karu juhtunust korravalvuritele ja politsei andis eile õhtupoolikul välja hoiatuse töökuulutuse kohta. Politseist märgiti, et laekunud ja kogutud teabe järgi on alust kahtlustada, et naine võib olla kelm, kes sel moel tegutsedes loodab hõlptulu saada.

«Tööpakkumistesse, milles väidetav tööandja põhjendamatult ettemaksu nõuab ning seda pealekauba sularahas, tuleks suhtuda äärmise ettevaatlikkusega,» rõhutas Viljandi politseijaoskonna piirkonnavanem Meelis Lill.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles