Kiri: Ilmunu täpsustuseks

, Viljandi linnavalitsuse IT peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

19. augusti «Sakala» majandusküljel ilmus lugu «Traadita interneti levialad on muutunud hulga teenuste loomulikuks osaks». Tahaksin pisut avardada selle teema konteksti.


2007. aastal loodi Viljandi randa WiFi leviala spordikeskuse soovil. Niisiis oli selle peamine eesmärk pakkuda internetiühendust tema vajadustest lähtudes. Vetelpäästetorn oli tõenäoliselt ainus sobiv koht, kuhu sai seadmed paigutada — tarvis oli ju internetiühendust ja elektrit.

Süsteemi loomiseks tehtud ainsad kulutused olid WiFi ruuteri ostmine (820 krooni) ja oma töö kulud. Süsteemi ülalpidamise kuluks on WiMaxi kuutasu 650 krooni, kusjuures see on sisse lülitatud aprillist oktoobrini ehk kuus kuud. Ülejäänud aja eest internetiühenduse kuumaksu ei ole — on ju mõistlik arvestada ranna hooajalisust.

Minu arvates peaks näiteks kohviku või mõne linna allasutuse sisemist avaliku WiFi leviala loomist ja linnaruumis välitingimustes avaliku WiFi leviala loomist eraldi käsitlema. Asutusesisese leviala korral on ju internetiühendus tavaliselt juba olemas ning tõepoolest pole vaja teha muud kui osta umbes 1000 krooni piires maksev ruuter ja see korralikult seadistada. Välise korraliku leviala loomiseks tuleb pisut rohkem vaeva näha.

Viljandi rannas praegu töötava WiFi puhul on probleem selles, et seal kandis on tarvis leviala laiendada, et võistluste korraldajad saaksid andmeid sisestada. Lisaks staadionile oleks korralikku ühendust vaja tenniseväljakule, jalgpalliväljakule ja sõudebaasi.

Praegune üks ranna vetelpäästetornis (mitte vanas veetornis, nagu on mainitud «Sakala» artiklis ekslikult kirjas) asuv WiFi ruuter seda leviala ei kata, sest selle ees on suured puud, mis takistavad signaali levikut.

Jõudsime järeldusele, et praegu on sobiv lahendus hoopis mobiilne internet koos WiFi ruuteriga. Nii saaks staadionile WiFi leviala tekitada täpselt vajalikus kohas ja vajalikuks ajaks ning selle siis jälle kokku pakkida ja teise kohta viia.

Linna külalistest tulenevalt on avalik WiFi tõenäoliselt ainus võimalus. Säärane linna pakutav avalik WiFi leviala on raekoja ümbruses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles