Juhtkiri: Uhke plaan

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurimaja direktor Tiit Kalmet
Kultuurimaja direktor Tiit Kalmet Foto: Elmo Riig / Sakala

Mai eelviimasel päeval avaldas Viljandi linnapea lootust, et juba juuli lõpul või augusti algul asutakse kultuurimaja remontima. Sel hetkel tundus kõik ilus, sest rahandusministeerium oli just teatanud, et Viljandi on võimeline euroraha abil kerkivasse ehitisse oma osa panema.


Juuli keskel oli olukord muutunud. Kui linnajuhid tegid lahti ehitusfirmade pakkumised, muutus seis palju kurvemaks. Kas olid mööda pannud eksperdid, kes ennustasid ehituse maksumuseks 18,5 miljonit krooni, või oli ehitusfirmadele tõepoolest masu lõppenud, aga odavaim hind oli 23,4 miljonit krooni.

Tõenäoliselt oli üks peamisi hinnatõusu põhjusi see, et võrreldes tööde hulgaga, mida hindasid eksperdid, oli plaan mahukamaks muutunud. Igal juhul on nüüd olukord selline, et linnajuhid taandavad remondiplaanist kõike, mida annab.

Kahjuks on väga kahtlane, et ka projekti jõuliselt vähendades suudetakse remont 18,5 miljoni krooni eest valmis saada, ning veelgi kahtlasem on, et sellisena valmiv hoone kedagi rahuldab.

Kultuurimaja ümberehituse peamine mõte on kujundada praegusest ebafunktsionaalsest hoonest korralik kultuurikeskus. Kõige suuremad muudatused peaksid aset leidma hoone keldris, kuhu on kavas rajada tantsijatele sobilik proovisaal koos riietusruumidega. Praeguse terrassi alla soovitakse teha saal noortekeskuse tarbeks.

Esimesel korrusel tuleks laiendada fuajeed ja sinna harrastuskunstnikele galerii rajada. Teisel korrusel saaks lisaruumi salongistiilis kohvik. Kolmandale korrusele on kavandatud kooride harjutussaal, kaks muusikakabinetti ja loenguruum, neljandale aga kabinetid.

Millestki tuleb loobuda. Eeskätt mõeldakse, kas maa alla kavandatud uhke saali maa peale rajamine teeks ehituse odavamaks. Võib-olla tuleb mõni ruum üldse ehitamata jätta.

Kindlasti saab ehitust kokku tõmmata, aga sellega kaasneb oht, et ka remondi järel on kesklinnas ebafunktsionaalne kultuurimaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles