Kahe hukkunuga õnnetus tõi tingimisi vangistuse

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakordselt traagiline õnnetus juhtus mullu detsembrikuises hommikuhämaruses, kui liiklejate tähelepanu hajutas kerge lörtsisadu.
Erakordselt traagiline õnnetus juhtus mullu detsembrikuises hommikuhämaruses, kui liiklejate tähelepanu hajutas kerge lörtsisadu. Foto: Politsei

Kohus mõistis aasta tagasi Viljandis eaka abielupaari surnuks sõitnud naisele kolme aasta pikkuse tingimisi vangistuse viieaastase katseajaga. Lisaks võeti õnnetuse põhjustajalt kaheks aastaks mootorsõiduki juhtimise õigus.

Mullu 4. detsembri hommikuhämaruses sõitis Riia maanteel Mängupesa lasteaia ja Säästumarketi vahel paikneva ülekäiguraja juures 47-aastane Thea Jõemaa sõiduautoga Peugeot otsa teed ületavale mehele ja naisele. 75-aastase Aarne ja 67-aastane Helgi paiskusid saadud löögist mitme meetri kaugusele asfaldile. Mõlema vigastused osutusid nii raskeks, et kohale rutanud meedikutel ei õnnestunud nende elu päästa.

Leebem paragrahv

Prokurör Marja-Liina Talimaa nõudis Thea Jõemaa karistamist paragrahvi alusel, mis käsitleb liiklusseaduse teadlikku rikkumist. Sel juhul saanuks teda karistada 3–12-aastase vangistusega. Tartu maakohtu Viljandi kohtumajas kohtunik Toomas Lillsaare eesistumisel langetatud otsus tugineb aga leebemale punktile, mis käsitleb eeskirja rikkumist ettevaatamatu teona ning lubab määrata 1–5 aastat vanglat.

Kohtu põhjenduse kohaselt leidis uurimise käigus küll tuvastamist, et süüdistatav ei lähenenud ülekäigurajale piisava hoolikusega, kuid samas ei leidnud tõendamist, et kannatanute helkurid oleksid olnud nähtavad ning nad oleksid ülekäigurajale lähenenud piisava ettevaatlikkusega.

Ka Thea Jõemaad kohtus esindanud advokaat Nikolai Kõiv ütles, et nägi kaasuses vaieldavaid aspekte. «Aga ma ei kaevanud edasi, sest selline oli minu kliendi soov. Ta tahtis vaidluse lõpetada ja rahu saada. Ma ei tea, kas ta saab kunagi juhtunust üle – igal juhul võtab see palju aega,» lausus ta.

Autojuht vastutab

Kaitsja seisukohalt vaadates oli kõnealuse juhtumi puhul raske tuvastada, kes oli rohkem süüdi, kas autojuht või jalakäijad. Et aga liiklusseadus paneb sellises situatsioonis lõpliku vastutuse ikkagi tugevama ehk autoroolis olija õlgadele, ei vaidlustanud advokaat tema süüd.

Kui õnnetuse järel leidus Viljandis üksjagu palju neid, kes kohapeal avanenud vaatepildi põhjal oletasid, et otsasõit pidi aset leidma vöötrajast mõni meeter eemal, siis kohtus selline versioon tõendamist ei leidnud. Nii eksperdi hinnang kui pealtnägijate seletused andsid aluse oletada, et traagiline kokkupõrge toimus ülekäigukohas.

Lisaks karistuse kandmisele peab Thea Jõemaa hüvitama kriminaalmenetluse kulu 2126 eurot 50 senti.

Hukkunute lähedased kahjutasu ei nõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles