Ministeerium kaalub koolikohustuse vanusepiiri tõstmist 18. eluaastani

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Kui praegu kannavad koolikohustust noored kuni põhihariduse omandamiseni või 17-aastaseks saamiseni, siis ministeeriumi uue kava järgi tõstetaks vanusepiir 18. eluaastani.

Kava eestkõneleja, sotsiaaldemokraatlikku erakonda kuuluva haridus- ja teadusministri Jevgeni Ossinovski sõnul pole see sugugi uus idee, vaid osa sotsiaaldemokraatide programmiline seisukoht ning lähtub arusaamast, et Eestis on põhiharidusega inimestel väga raske tööd saada. «Seda toetab ka statistika: tööpuudus on põhiharidusega inimeste seas kolm korda suurem kui kõrgharidusega inimeste seas.»

Minister nentis, et ligi kolmandikul Eesti tööjõust pole ei kõrg- ega eriharidust. «See on märkimisväärne murekoht, arvestades, et Eesti demograafilised näitajad on pikalt olnud negatiivsed ja kvalifitseeritud tööjõu puudus muutub aina teravamaks probleemiks.» Näiteks Eesti rakendusuuringute keskuse CentAR raportist «Õpingute ebaõnnestumise kulud Eestis» selgub, et kui õpingutes ebaõnnestujate hulk väheneks poole võrra, oleks võit ühiskonnale suurusjärgus 0,7 protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles