Noored pürivad isukalt kutsekooli

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: «Sakala»

Viljandi kutsekoolide vastuvõtu andmed tõestavad, et kutseharidus on endiselt populaarne, sest mitmele erialale on soovijaid rohkem kui kohti.


Viljandi ühendatud kutsekeskkoolis lõppes põhivastuvõtt esmaspäeval, kuid erialadel, kus on vabu kohti, oodatakse soovijaid kooli alguseni 30. augustil. Otsuse kooli pääsejate kohta teevad vastuvõtukomisjonid sel nädalal.

Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli oli õppeosakonna sekretäri Helme Uuseni andmeil eilseks laekunud 166 avaldust, kuid vastuvõtt kestab veel täna ja homme.

Noored tahavad kokaks saada

Viljandi ühendatud kutsekeskkooli õppima asumiseks on avalduse esitanud 289 õpilast. Konkurentsitult menukaim eriala on autotehnik, mille 20 õppekohale kandideerib 48 soovijat.

«Populaarsuse põhjus on kindlasti asjaolu, et meie kooli autotehnikud on kaks aastat järjest võitnud parima noore autotehniku võistluse,» lausus koolijuht Tarmo Loodus.

Ühtlasi oli sama eriala menukas ka Tartu kutsehariduskeskuses, kus ühele kohale oli kaheksa tahtjat. Haridus- ja teadusministeeriumi kutsehariduse talituse juhataja Kalle Toomi sõnul pole karta, et lõpetajad sel alal tööd ei saaks. «Autosid tuleb Eestisse iga päevaga juurde ja keegi peab neid ju remontima,» kommenteeris ta.

Olustvere koolis on kõige hinnatum koka eriala, mille 25-le planeeritud õppekohale on laekunud 38 sooviavaldust. Põllumajandust tahab õppima asuda 33 (35 kohale) ja maaturismiteenindust 27 inimest (25 kohale).

Viljandi ühendatud kutsekeskkoolis tahab kokaks õppida 32 noort, kuid kohti on 24. Menukad erialad on ka arvutid ja arvutivõrgud 27 (20), ehitusviimistleja 27 (20) ning auto- ja bussijuht 25 soovijaga (15).

Ehituserialadel õppida tahtjaid on tänavu ühendatud kutsekeskkoolis vähe. Tehnoloogiaerialadel on põhiharidusega õppijatele vabu kohti õmbleja-kostümeerija ja õmbleja erialal. Gümnaasiumiharidusega noortele on ruumi veel auto- ja bussijuhi erialal.

Lõplikud tulemused selguvad

Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis on Helme Uuseni sõnul üksikud vabad kohad keskhariduse saanutele sekretäritöö ja turismikorralduse ning põhiharidusega õppuritele toiduainete töötlemise erialal.

Avamata pole Olustvere ametikoolis ühtki eriala. «Kõige tagasihoidlikum on õppurite huvi gümnaasiumi järel toitlustusteeninduse erialal õppimise vastu: 12 kohale on laekunud kaks avaldust,» nentis Helme Uusen.

Õppesekretäri kinnitust mööda neid noori siiski minema ei saadeta. Neile on pakutud võimalust asuda teadmisi omandama mõnel teisel Olustveres õpetataval erialal.

Tänavu sügisel avatakse teenindus- ja maamajanduskoolis pagari-kondiitri eriala, kuhu saab õppima asuda pärast üheksanda klassi lõpetamist. «Selle eriala 12 planeeritud kohale on laekunud 15 avaldust,» täpsustas Uusen.

Mullu kogunes Olustvere ametikooli vastuvõtuosakonda 294 avaldust. Helme Uuseni selgitust mööda oli siis erialasid rohkem, näiteks rahvuslik tekstiil ja puidutöö, kuhu võetakse õpilasi üle aasta.

«Et tänavu vastuvõtt alles käib, ei saa soovijate lõplikku arvu veel öelda. Näiteks töö kõrvalt õppijatele kestab vastuvõtt 24. septembrini,» selgitas ta.

Mullu oli õppeosakonna sekretäri andmeil populaarseim eriala maaturismiteenindus ning ühtki õppesuunda huviliste puuduse tõttu avamata ei jäänud.

Viljandi ühendatud kutsekeskkooli asus eelmisel aastal õppima 355 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles