Jaak Aab: Abiarstid tulevad tohtritele appi

Jaak Aab
, endine sotsiaalminister Keskerakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aab
Jaak Aab Foto: Elmo Riig / Sakala

SOTSIAALMINISTER Hanno Pevkur on viimasel ajal meedias sõna võtnud arstide  nappimise teemal ning esitanud ministeeriumidevahelisele kooskõlastusringile eelnõu, millega loodaks arstiüliõpilastele võimalus töötada abiarstina.


On igati tervitatav, et minister on lõpuks asunud head ideed ellu viima — paar aastat tagasi Reformierakond riigikogus Keskerakonna esitatud samasisulist eelnõu ei toetanud.

SOOVISIME oma eelnõuga anda arstiõppe viienda ja kuuenda kursuse üliõpilastele õiguse töötada abiarstina eriarsti juhendamisel ja vastutusel.

Kui praegu võimaldatakse üliõpilastel haiglas töötada pelgalt abiõena, siis selle eelnõu jõustumise korral oleks neil õigus osaleda ka haigete ravimisel. Seda küll kogenud kolleegi käe all, et tagada teenuse kvaliteet ja ravi sobivus.

Muudatus võimaldaks leida juba õpingute ajal erialast rakendust ning arendada praktilisi, arsti igapäevatöös vajaminevaid oskusi ja teadmisi. Ühtlasi leevendaks see eriarstide koormust ja soodustaks järelkasvu töölejäämist ühte kindlasse Eesti haiglasse.

Nii Tartu ülikooli arstiõppe tudengid kui arstid on ettepanekut tervitanud.

KA NÄITEKS Soome tervishoiutudengitel on pärast neljanda kursuse läbimist võimalik töötada abiarstina. Meie üliõpilased sõidavad aga praegu kogemusi hankima põhjanaabrite juurde, sest kodumaal praktika võimalikuks ei osutu.

Sedasi kujuneb juba tudengipõlves välja harjumus käia välismaal leiba teenimas, kuigi ka kodus on tööpõld suur ja lai. Ei ole ju uudis, et meie tohtritel on kalduvus põhja poole suunduda, ning ilmselt ei ahvatle neid teine kliima, vaid ikka paremad töötingimused ja ametit väärtustav palk.

RIIK PEAB tagama kodanikele kvaliteetse tervishoiuteenuse hea kättesaadavuse, mille aluseks on piisav hulk tervishoiutöötajaid. Ilma selleta ei ole võimalik kõrgetasemelist ja õigeaegset arstiabi pakkuda.

On selge, et ainuüksi abiarstidega arstide puudujääki ei korva, kuid näeme seda kui võimalust vähendada lähiaastatel meedikute töökoormust ja parandada seeläbi arstiabi kättesaadavust.

2008. AASTAL valitsus eelnõu ei toetanud ja asus otsima põhjusi, miks meie idee ei sobi. See on järjekordne näide, kuidas koalitsioon sõdib esialgu opositsiooni ettepaneku vastu, kuid varsti leiab, et ega see mõte ju nii halb olnudki.

Viimasel ajal meedias kõlanud seisukohtade põhjal on tekkinud lootus, et pikaleveninud arutelu kulmineerub tõesti abiarsti ametikoha loomisega. Kahju on vaid sellest, et nüüd on tulekahju suureks paisunud ja kustutamine tunduvalt raskem kui kaks aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles