Tort valmib kukeseentest ja suitsuribist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukeseened.
Kukeseened. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti looduskaitse 100. aastapäeva puhul saab riigimetsa majandamise keskuse Soomaa ja Aimla teabepunktis laupäeval maitsta torte, mille hulgas on kukeseene-napooleon.

Sindis elava Alla Metsmaa välja mõeldud kukeseene-napooleonitort on looduskaitsjate juubelipäeval peategelase rollis sel põhjusel, et see tunnistati riigimetsa majandamise keskuse (RMK) võistluse «100 tordiretsepti» võitjaks. Koos esikohaga pälvis hõrgutis au olla homme piduroog.

Homme pakutakse võidutorti kõigis RMK looduskeskustes, kuid külalistel on võimalik mekkida ka mõnda magusamat küpsetist. Kõigis RMK looduskeskustes valmistatakse jagamiseks 385 kilogrammi torti, mida pakutakse kella 12—18.

Proovitort oli maitsev

RMK Aimla looduskeskuse juht Mihkel Maala kinnitas eile, et ettevalmistused selleks sündmuseks käivad.

«Eelmisel nädalal tegime proovitordi ja see tuli väga maitsev,» rääkis Maala. «Kuigi ma pole teisi torte maitsnud, arvan, et kukeseene-napooleonitort sai esikoha täiesti õigustatult.»

Juubelipäeval ootab Aimla looduskeskuses külalisi umbes kaheksakilogrammine kukeseenehõrgutis, mille on valmistanud Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli söökla kondiitrid.

Eile oli Mihkel Maala ametis tordiküpsetamiseks vajalike kukeseente otsimisega. Ta ei välistanud, et täna tuleb tal korv kätte võtta ja ise metsa tooraine järele minna.

«Tort saab valmis reede (täna — toim) õhtuks, sest retsepti järgi peab see mõnda aega külmkapis seisma,» selgitas Maala. Soolasele suutäiele lisaks on ta külalistele tellinud mõned magusad tordid, sest oodatud on ka lastega pered.

Sööjate hulka ei osand looduskeskuse juht prognoosida ning ta arvas, et mõni hilisem külaline võib meeleheast paraku ilma jääda. «Muidugi ei ole mõeldud, et tordist võib kõhu täis süüa — igaüks saab väikese tüki,» lisas ta.

Tordisöömise kõrval võivad huvilised tutvuda looduskeskusega, vaadata filmiprogrammi ja teha edasisi plaane.

Järgmine üritus on Aimla looduskeskuses juba järgmisel neljapäeval, 19. augustil, kui seal kõneleb puudest ja loodusest Hendrik Relve. 21. augustil on keskuses järjekordne rahvapärase puutöö õpituba.

Võimalikult värskelt valmistatud torti püüab pakkuda ka Soomaa rahvuspargi külastuskeskuse teabepunkt.

Harjunud omapäraste retseptidega

RMK Soomaa külastusjuht Rait Parts kõneles, et hõrgutised teeb valmis Soomaa rändkokk Maigi Loite, kes tegutseb Sookolli Söögitoa kaubamärgi all. «Maigi valmistab toite üsna ekstravagantsete retseptide järgi, nii et küllap ta on juba harjunud selliseid asju tegema,» lausus Parts.

Külastusjuht avaldas arvamust, et kuna napooleonitordiks kulub üsna suur kogus kukeseeni, hangitakse need tõenäoliselt ikkagi turult.

«Lastele mõeldes pakume ka magusaid suutäisi. Kokku peaks meil torte olema tellitud umbes 24 kilogrammi.»

Ka Parts avaldas lootust, et pidurooga jätkub kõigile soovijatele. «Samas peame endale varuplaani välja mõtlema, juhuks kui huvilisi tuleb arvatust rohkem.»

Tordisöömise kõrval on loodusesõpradel võimalik Soo­maal vaadata filmiprogrammi ja jalutada koprarajal ning üle vaadata Tipu uus külamaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles