Diabeedipäeval saab Selveris oma veresuhkrut mõõta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel saab Selverites üle Eesti  tasuta veresuhkru taset mõõta.
Reedel saab Selverites üle Eesti tasuta veresuhkru taset mõõta. Foto: Margus Ansu

14. novembril tähistatakse üle maailma diabeedipäeva, mille fookuses on tervislik toitumine.

Eesti diabeediliidu juhataja Ulvi Tammer-Jäätese sõnul ei tea iga teine diabeedihaige, et tal selline mure oleks, ning just sellele haigusele tähelepanu pööramiseks saab reedel kella 17–19 Selverites üle Eesti  tasuta veresuhkru taset mõõta.

Diabeeti haigestunute arv kasvab kogu maailmas. «Teise tüübi diabeet on haigus, mille puhul ei pruugi alguses iseloomulikke sümptomeid esineda, nii ei tea umbes pooled diabeetikutest, et neil see haigus on. Samal ajal võib kõrge veresuhkur kahjustada südant ja veresooni, silmi, neere, närve ja hambaid, samuti on diabeetikutel suurem infektsioonide tekke risk. Varakult avastades on võimalik haigust kontrolli all hoida ning raskeid tervisekahjustusi vältida,» kõneles Eesti diabeediliidu juhataja Ulvi Tammer-Jäätes.

Üks viis, kuidas diabeeti haigestumist varakult avastada, on veresuhkru mõõtmine. «Eriti peaks veresuhkru taset mõõtma kõik tüsedad inimesed, kel vanust üle 40. Samuti võiks veresuhkru vastu huvi tundma need, kel mureks kõrge vererõhk või kolesterool. Oluline on pärilikkus: risk on suurem nendel inimestel, kelle suguvõsas on esinenud diabeeti,» selgitas Tammer-Jäätes.

Eelmisel aastal käis diabeedipäeval veresuhkrut mõõtmas 1799 inimest, sealhulgas 32 last. Noorim osaleja oli 2- ja vanim 95-aastane. Normist kõrgem veresuhkur avastati viiel protsendil kontrollitutest.

Juhtimaks inimeste tähelepanu diabeedile, korraldavad Eesti diabeediliit, Eesti arstiteadusüliõpilaste selts, Tartu ülikooli kliinikumi lastefond, osaühingud Berlin-Chemie Menarini Eesti ja OneMed ning Selver juba viiendat aastat järjest veresuhkru mõõtmise kampaania.

Iga teine diabeedihaige ei tea, et neil on diabeet. Mõõda oma veresuhkrut tasuta! from Celsius Healthcare on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles