Vaba mõte: Sõnavahu visplid

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannar Raba
Rannar Raba Foto: Marko Saarm / Sakala

Ausõna, mina ei kujuta ette, mismoodi lastekaitse liit tuleval aastal, kui on aeg järgmine koolirahu linn valida, potentsiaalsete kandidaatide poole pöördub. Vaevalt leidub pärast seda, kui Viljandis suurejooneliselt väljakuulutatud rahu traagilise koolitulistamise tõttu põrmu varises, enam omavalitsusjuhti, kes selle aktsiooniga ummisjalu kaasa jookseks.

Jah, ma tean, et meie koolides toimetatakse laias laastus ikka samamoodi nagu enne eelmist nädalat, ning võib-olla on šokeeriv kogemus isegi ühtehoidmistunnet ja hoolimist juurde toonud. Aga sümboolselt on asi otsustatud: keegi ei võta juttu Viljandist kui koolirahu pealinnast enam tõsiselt. See lihtsalt ei mahu enam pähe.

Valusate teemade üle pole ilus ironiseerida, kuid ma ei saa kuidagi lahti kujutlusest, kuidas näiteks Haapsalu, Elva või mõne teise väikelinna linnapea kimbatust varjates lastekaitse liidu koostööpakkumisest kõrvale puikleb. «Ee... Teate, ega meil tegelikult olegi koolides asjad päris korras... Me vist ikka ei sobi», «Eee... Las ta seekord jääb, vahest mõni teine kord»... Alateadlik hirm järgmise saatusliku kokkusattumuse ees on inimlik. Isegi siis, kui sisimas usutakse, et välk kaks korda samasse puusse ei löö, eelistatakse emotsioonide ajel riskimata jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles