Noored näitlejad mängivad tajudega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored näitlejad võtsid ette klassikalise teksti uue nurga alt. Fotol on Jaanika Tammaru.
Noored näitlejad võtsid ette klassikalise teksti uue nurga alt. Fotol on Jaanika Tammaru. Foto: Kalev Saar / Postimees

Kevadel Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti õppekava lõpetav kümnes lend, mille tudengitest on moodustatud Tartu kultuurikvartalis tegutsev teater Must Kast, esitab diplomitööna Maurice Maeterlincki armastusloo «Pelléas & Mélisande».

Praegu viimasel kursusel õppiv teatritudeng Kaija M. Kalvet on otsustanud klassikalise teksti lavastada nägemismeelt kasutamata. Etenduse «vaatamiseks» jagatakse publikule silmaklapid ja palutakse ennast valmis panna teistmoodi tajukogemuseks. Kalvet põhjendab sellist valikut sooviga uurida teiste meelte võimalusi loo jutustamise kunstis ning vajadusega kaasata (nägemis)puudega inimesi ühiskonda.

«Ühest küljest on huvitav mängida võimalusega, mis meie tajusüsteemides muutub, kui üks või isegi peamine meeleelund nii-öelda kahjutuks teha,» rääkis Kalvet. «Teisest küljest tuleb aru saada, et meie ümber on terve hulk inimesi, kellele ei ole see mingi mäng, vaid reaalsus, millega iga päev silmitsi seista.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles