Jõulutrall on poodides alanud

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Küünlad, laternad, aknakaunistused, kunstkuused, päkapikumütsid, jõuluvanakostüümid... Kuigi jõuludeni on veel peaaegu kaks kuud, hakkab nii ehitus- kui tarbekaupade poodides silma rohkesti sedasorti kraami.

Eelmise nädala udusel ja rõskevõitu neljapäeval Sakalaga juttu ajanud viljandlased märkisid, et jõulutunnet neil veel hinges suurt ei ole – pole ju lund ega isegi mitte külmakraade. Jõulukaupa müüa on nende meelest veel vara.

Heike Randmaa ütles, et temal ei ole tõelist jõulutunnet olnud aastaid ja kindlasti pole seda praegu. «Kogu aeg on pime ja kole ja vihmane,» lausus ta. «Arvatavasti ei saa tänavu ka õiget tunnet, sest paistab, et tuleb soe talv ja lund ei ole oodata enne kui jaanuaris. Aga ega ma ise muidugi väga oota ka jõule.»

Randmaa leidis, et jõulukaupa ei maksaks müüma hakata enne novembri lõppu.

Meelis Vakk tähendas, et praegu on veel sügisilmad ja jõuludele ei taha ta mõeldagi. «Igal aastal on nõnda, et poed hakkavad jõuluasju jube varakult müüma. Ju nad siis tahavad inimesi õigele lainele viia,» rääkis ta. «Minu meelest oleks kusagil novembri lõpust sobiv aeg.»

Zina Savik nentis, et temal on küll juba natukene jõulumeeleolu. «Pühad on tulekul ja uus aasta, rahutunne,» sõnas ta.

Jõulukraami on tema arvates siiski veel varavõitu müüa. «Aga kel raha on, eks see hakka ikka tasapisi ostma.»

Inimesed otsivad erilist

Magaziini juhataja Krista Rillo sõnul alustasid nemad talve- ja jõuluteemalise kauba müüki oktoobri algul. «Hakkasime varem pihta, sest meil on palju asju tulemas ja siis püsime järje peal. Muidu asjad kuhjuvad ja jääme hätta,» kõneles ta. «Vahetult enne jõule on poodides suur ostlemine.»

Läinud nädalal müüdi Magaziinis peale uue jõulukauba ka eelmisest aastast alles jäänut. «Elektritoodete seas on uuemad asjad. Natukene on ka öökulle, mis on praegu põhjanaabrite juures väga populaarsed. Järgmiste nädalate jooksul tuleb palju kaupa juurde: mitut varianti kuuski, aknalauale ja räästa alla valgusdekoratsioone...»

Rillo näitas suurt saaliosa, kuhu jõulunodi laiali paigutatakse, ning lisas, et inimesed otsivad viimasel ajal just midagi erilist. «Nad ei taha aknalaua peale panna enam seda küünaldega kolmnurka, vaid näiteks tuledega valguskaare,» tõi ta näite.

Kui niisugune kolmnurk maksab poes 7,70, siis valguskaar 17,90 eurot. «Hind on mitmekordne, kuid valgustust ju igal aastal ei osta.»

Väikesed päkapikud võib kätte saada mõne euroga, suured maksavad kümneid eurosid. Ka valgustite hinnad ulatuvad paarist eurost rohkem kui kümne euroni.

Ainult kuused ja valgustus

Viljandi Espakis alustati jõulukauba lahtipakkimist eelmise nädala algul. Seal müüakse juhataja Monika Lindma sõnutsi aga ainult elektritulesid, kunstkuuski ja pärgi. «Meil on siiski ehitusmaterjalide pood,» põhjendas ta.

Oktoobri lõpp Lindma arvates säärase kauba müümiseks liiga varane aeg ei olnud, sest poed peavad ju näitama, mis neil saadaval on. Siis saavad inimesed ja firmad juba aegsasti mõtelda, kuidas oma koduaknaid või bürood advendiajal kaunistada.

«Praegune kaup ei ole kaugeltki kõik. Tulemas on õuetuled maja äärde ja jääpurikad,» lisas Lindma.

Läinud nädalal oli Espakis müügil nii 60- kui 210-sentimeetrisi tehiskuuski. Kui mõni puu on tavaline, siis teisel on küljes ühe- või mitmevärvilised tulukesed. Osa kaetud dekoratiivlumega. Puude hinnad jäävad 27 ja 104 euro vahele.

«Tulesid juba ostetakse, sest praegu on pime aeg ja neid hakatakse vaikselt akendele panema,» rääkis Monika Lindma. Ostu ja müügi tipp algab aga novembri keskpaigast ning kestab jõuludeni välja. «Lõpuks hakatakse niisugust kaupa ka kingituseks ostma.»

Küsimusele, kas Espakist otsitakse ka erilist kraami, vastas Lindma, et nii ja naa. «Asju on saada igast hinnaklassist ning igasse hinnaklassi jätkub ka kliente.»

Centrumi Koduekstras müüakse jõuluasju oktoobri keskpaigast saadik ja eelmisel nädalal oli väljas veel läinud aasta kraam. Vanemmüüja Kati Meerits nentis, et valikut täiendatakse ning lõpuks võtab kaup enda alla kaks korda sama palju ruumi kui praegu.

«Seni on vähe ostjaid olnud. Päkapikumütse veel ei vaadata, elektriline kaup läheb rohkem,» märkis Meerits. Suurem tunglemine läheb tema jutu järgi lahti advendiajal, eriti siis, kui kuused tuppa tuuakse. «Minul on küll täiesti jõulutunne juba. Eriti siis, kui on pime ja ümberringi valgustus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles