Kiirlaenueldoraado saab viimaks otsa

Andres Anvelt
, justiitsminister Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Priit Simson / Postimees

EHKKI LAENUD ja laenamine on igapäevaelu lahutamatu osa ning laenuraha saamine pole iial hõlpsam olnud kui praegu, kipub enamik meist kiirlaenudest tekkiva võlakoorma all ägajaile näpuga näitama: ise oled süüdi! Paraku ei anta sageli aru, et protsessi sekkumata ja hõlplaenajate omavoli ohjeldamata tõmbub silmus kogu ühiskonna ümber koomale.

Heitkem pilk arvudele. Kiirlaenuvõlad ulatuvad Eestis juba praegu mitmekümne miljoni euroni. Hinnanguliselt on sellist laenu võtnud üle 100 000 eestimaalase ehk iga kümnes elanik. 35 000 neist elab püsivalt aina kuhjuvates võlgades.

See on epideemia, mille vastu pole seni tõhusat rohtu leidunud. Vanade laenuvõlgade tasumiseks võetakse uusi, võlausaldajate eest pagemiseks avatakse arveid laste nimel, ametlikust palgarahast saab ümbrikupalk... Ning kui seegi ei aita, pagetakse Eestist, püüdes võlanõudjate eest varju leida või lootes võõrsil teenida, et võlg kord kustutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles