Repliik: Müstiline Venemaa

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Sarv
Tiina Sarv Foto: Jaan Pääsuke

David Vseviovi hiigelsari «Müstiline Venemaa» on jõudnud eriti huvitava teemani: kõne all on Stalini ja kirjanike suhted. Viimases saates arutles ajalooprofessor selle üle, miks siiski pääses Mihhail Bulgakov vangistamisest ja mahalaskmisest.

Ootamatu, aga üpris loogiline arutluskäik jõudis sinnamaani, et diktaatorile meeldis ikka ja jälle vaadata näidendit «Turbinite päevad», milles ta nägi kajastumas oma impeeriumiihalust. Rahvavaenlaseks kuulutatud autori teost ei oleks aga enam mängida saanud. Nii lihtne see oligi. Muidu oleks võinud geniaalse kirjaniku hävitada küll, seda tehti ju paljude teistega. Ei vähimatki seost mõistuse ega õiglusega.

Praegu näib Venemaal sündivat midagi sarnast. President Putini «vägiteod», mis kaugemalt vaadates tunduvad paroodiana, on mõeldud tõsiselt ja suur osa rahvast neid nii võtabki. Telekanali Dožd teatel arutati riigiduumas hiljuti ettepanekut kuulutada Putini sünnipäev üleriigiliseks viisaka käitumise päevaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles