Kes kaitseb sõbra eest?

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannar Raba
Rannar Raba Foto: Marko Saarm / Sakala

«KUI JUMAL kaitseb mind sõprade eest, siis vaenlastega saan ise hakkama.» Kahtlemata ei teadnud prantslane Napoléon Bonaparte omal ajal seda kuulsat lauset sõnastades, et kahesaja aasta pärast on Prantsusmaaga tihedatesse liitlassuhetesse köidetud Euroopa riikidel põhjust tolle tegevust sama aforismiga mõõta.

Võttes kokku Venemaale Mistral-klassi dessantlaevade (loe: vallutusoperatsioonide juhtimis- ja tugikeskuste) müümist puudutavad uudised, näib olevat selge, et prantslased astuvad selle sammu igal juhul. Mis sest, et Venemaa on terve suve mahitanud Ida-Ukrainas verist sõjategevust, rääkimata Krimmi poolsaare okupeerimisest kevadel. Mis sest, et Kreml on muutunud agressiivseks kõigi naabrite suhtes. Mis sest, et eeltoodust ajendatud kaubandussõda ähvardab teiste seas valusalt riivata Prantsusmaa enda põllumehi. Mis sest, et mitme analüütiku hinnangul oleme astunud uude külma sõtta, mille kuumaks muutuminegi pole võimatu.

VIIMASTE PÄEVADE uudised üksnes kinnitavad, et Prantsusmaa valitsus kavatseb tehingu kas või hambad risti lõpule viia. Vastasel juhul ei teeks esimene helikopterikandja Vene meeskonnaga pardal praegu Biskaia lahel katsesõite, justkui poleks regiooni julgeoleku olukorras hiljuti midagi muutunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles