Teele tehtud triibud jalakäijat ei kaitse

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alvar Pähkel
Alvar Pähkel Foto: Elmo Riig / Sakala

Tuleval nädalal tuleb linnavalitsuses arutusele eelnõu, millega plaanitakse Viljandi tänavatelt kaotada seitse vöötrada, mida kasutatakse vähe ning mis võivad jalakäijate ohutunnet põhjendamatult kärpida. Viljandi politseijuht Alvar Pähkel andis Sakalale ettevõtmise kohta oma hinnangu.

Alvar Pähkel, miks on üldse tarvis vöötradasid kaotada?

Inimesel on huvitav omadus. Kui ta teab, et ta ei tohi midagi teha, on ta ettevaatlik. Vales kohas teed ületades on jalakäija tunduvalt tähelepanelikum kui astudes sõiduteele seal, kus tohib või kus tal on lausa eesõigus. Teadlased on välja arvutanud, et kui lihtsalt vöötrada maha märkida, suurendab see õnnetuste arvu selles paigas üle 20 protsendi. Ülekäigurada peab olema selline, et sõidukijuhid kindlasti märkaksid seda, et seal võetaks kiirus maha, tähelepanu oleks vöötrajal ja jalakäijad kenasti näha. See peab teeületamiseks reaalselt ohutu koht olema. Lihtsalt maha joonistatud lohisev sebra ei kaitse kedagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles