Uppunud ja elustatud mees viidi haiglasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabiautod Viljandi haigla erakorralise meditsiioni osakonna ukse ees.
Kiirabiautod Viljandi haigla erakorralise meditsiioni osakonna ukse ees. Foto: Marko Saarm

Pühapäeva õhtul toodi Viljandi haiglasse üliraskes seisundis mees, kes oli oma kodutiiki uppunud, kuid kellel pereliikmete ja päästjate abiga õnnestus süda taas lööma saada.

Kiirabi sai kutse Sürgaverre pühapäeval kell 17.41. Viljandi haigla kommunikatsioonijuht Krista Valdvee sõnas, et haigla erakorralise meditsiini osakonda jõudis patsient kell 18.57. «Meie andmetel leidis pere 65-aastase mehe kodutiigist uppunult, arvatavasti ei olnud ta seal olnud üle kümne minuti. Pereliikmed alustasid kohe elustamist ja kutsusid kiirabi,» märkis Valdvee.

Mehe süda õnnestus kiirabil kümmekonna minutiga lööma saada ning eile keskpäeval viibis patsient üliraskes seisundis haigla intensiivravi osakonnas.

Ambulatoorse ravi ja diagnostika kliiniku ülemarsti doktor Mati Kallase sõnul tegid pereliikmed õigesti, et uppunut elustama hakkasid. Tema sõnutsi on aeg, mil uppunut elustada saab, pikem kui sellel inimesel, kel on süda seiskunud toatemperatuuril. «Siis on võimalik elustamisaeg viis või kuus minutit, uppunu puhul kümme kuni viisteist minutit, sest inimene on maha jahtunud ning tundlikud ajurakud kannatavad hapnikupuudust kauem,» selgitas ülemarst.

Patsiendi aju seisund ja taastumisvõime polnud eile pärastlõunal veel selged.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles