Saja aasta tagune Viljandi naistöölise pilgu läbi

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi tikuvabrikus käis aastal 1914 töö täie hooga ja meeste kõrval olid ametis ka naised. Esimene maailmasõda ja revolutsioonilised sündmused Venemaal mõjutasid tugevasti nii selle vabriku kui kogu Viljandi eluolu.
Viljandi tikuvabrikus käis aastal 1914 töö täie hooga ja meeste kõrval olid ametis ka naised. Esimene maailmasõda ja revolutsioonilised sündmused Venemaal mõjutasid tugevasti nii selle vabriku kui kogu Viljandi eluolu. Foto: Viljandi muuseumi fotokogu

Veidi rohkem kui sada aastat tagasi, 28. juulil 1914 algas Esimene maailmasõda, mis on kahtlemata üks maailma enim mõjutanud sündmusi. Et ajalehed ja organisatsioonid kutsuvad üles selle sõja ja tolle ajaga seotud infot koguma ja jagama, mõtles ka Sakala heita pilgu sajandi taha. Küll veidi teisest vaatenurgast.

Meid ei huvitanud mitte niivõrd sõjaline tegevus ja lahingud, vaid see, kuidas nägi välja ühe tavalise viljandlase elu 1914. aasta suvel, mil Eesti oli veel üks Vene tsaaririigi kubermangudest.

Algne eesmärk oli kaevata muuseumi arhiivist välja mõni päevik või huvitav kirjavahetus, et saada aimu, mida inimesed tol ajal mõtlesid ja tundsid; mis valmistas neile muret või rõõmu; kui palju ja kas üldse mõjutas nende elu sõda ning kas nad oskasid aimata, et nelja aasta pärast on tekkinud maailmakaardile juurde üks iseseisev noor riik – Eesti Vabariik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles