Juhtkiri: Hääbuv probleem

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uueveski basseinid
Uueveski basseinid Foto: Elmo Riig

Kaval elutarkus ütleb, et probleemide lahendamisega ei maksa kiirustada, sest pikapeale võivad need ise kaduda.

Eelmise sajandi kolmekümnendatel aastatel Viljandi üheks esinduskohaks olnud ja hiljemgi linlastele ilusaid elamusi jaganud Uueveski basseinide olukord on kurb.

Teadmine, et puhkekeskuse pidamise kohustustega kimpu jäänud haldaja hoonestusõiguslepingu ajast on üks kolmandik juba läbi, pole hea lohutus.

Leping lõpeb alles kümne aasta pärast ning selle ajaga võib kaunis rajatis lootusetult laguneda. Liiatigi on linnavalitsus suvituspaiga eest seismise koalitsioonilepingusse kirjutanud, mis eeldab asjaajamisele hoo andmist.

Paraku läheb sellega raskeks, sest kohtuveskid on ajast aega aeglaselt jahvatanud ja puhkekeskuse juhtum pole erand. Enne kohtulahendit ei saa linn Uueveski keskust ka sundvõõrandada. Iseasi muidugi, kas ta seda raskel ajal tegema kibelebki, sest käest lastud paik nõuab kopsakat investeeringut.

Ettevõtlus on valdkond, kus riske tuleb osata ette näha ja oma võimalusi hästi vaagida. Majanduslanguse ootamatus ja suurus ei saa olla vabandus, sest see tabas kõiki ühtviisi. Luhtumise korral võib küll ennast ülehinnanud ettevõtjale kaasa tunda, ent tegu on ikkagi tema enda valearvestusega.

Kas 2005. aastal endale linnalt puhkekeskuse hoonestusõiguslepingu ja sellega kaasnevad kohustused saanud osaühingu Timpson Trading liigse optimismi taga olid üksnes kerge raha lootus ja üldine tõusujoovastus? Või kannustas firmat ka tõsiasi, et magusana näiv kahehektariline kinnistu otse kukkus sülle?

Juba toona tekitas hämmingut tõsiasi, et linnapea Malle Vahtra ametiaja volikogu otsustas Viljandile nii olulise koha viieteistkümneks aastaks käest anda enampakkumist korraldamata ja hoolimata sellest, et eelnõule oli negatiivse hinnangu andnud kaks volikogu komisjoni liiget.

Otsus sündis tasavägiselt: kõnealuse lepingu sõlmimise poolt oli kümme ja vastu üheksa saadikut. Olgu mainitud, et kätt ei tõstetud võimulolijate ja opositsiooni vastasseisu silmas pidades. Ei saa öelda, et jagatud vastutus on kergem vastutus. Eriti kui keegi seda jagamisel endale ei taha võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles