Vabandust, te unustasite ära tähtsa muldkehandi!

, kultuurihipi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Rist
Piret Rist Foto: Elmo Riig / Sakala

VILJANDI linnavalitsus ehk linn sai keskkonnainvesteeringute keskusest (KIK) raha lossimägede rekonstrueerimiseks. Üks kolleeg küsis minult: «Mis neil lossimägedel siis viga on?» Rääkisin talle, et jalakatel olla mingi haigus, et sinna paigaldatakse pingid ja valgustus...

3 952 315 krooni tundub esialgu suur raha olevat. Seda peab aga jätkuma nii lossipargi rekonstrueerimise projekti kui ehitustööde jaoks.

«Projektiga määratletakse, kus tuleb rekonstrueerida pargi valgustus ja kõnniteed ning kus asuvad kommunikatsioonid, elektrikaablid ja -kilbid, trepid, suunaviidad, turvapiirded ja istepingid,» kirjutatakse koduses «Sakalas».

Mind huvitavad turvapiirded nõndanimetatud muldkehanditel ehk vallidel, eelkõige sellel vallil, mille kaudu me kõik, nii Viljandi linna külalised kui linlased, üpris sagedasti lossimägedesse jalutame.

1925. AASTAL olid Viljandi volikogus ettevõtlikud mehed, kes otsustasid Kirsimäe ja Lossi tänava ühendamiseks silla ehitada. Varese sillaks hakati seda nimetama toonase linnapea Jaan Varese järgi.

Sillast natuke maad eemal, Kirsimäe aida juurest algabki see kõige tähtsam vall, mille kaudu lossimägedesse pääseb.

Usun, et ma pole ainus, kes mõnelt ürituselt tulles või sinna minnes on mõelnud: «Oh, oleks ainult nõnda, et keegi sealt alla ei kukuks!» Küsimus ei ole selles, kas vall on suurele rahvahulgale kitsas või mitte, vaid inimeste pinges, mis seal kõndides peaaegu igaüht valdab.

LUGESIN «Sakalast» rõõmuga, et KIK-i raha eest on plaanis lossimägedesse muu hulgas paigaldada turvapiirded. Juba hõiskasin: «Aitäh, KIK!» Ent siis taipasin korraga reaalsust: eespool mainitud vallile pole projektis turvapiiret ette nähtud. Ehk kunagi tuleb sild. See on aga unistus.

Oh jah. Oleme uhked, et meil on Eestimaa suve kõige rahvarohkem vabaõhuüritus. Samas paneme ohtu ligi kahekümne tuhande inimese tervise. Linna kuulsakssaamine kellegi kaelamurdmise või vigastuste kaudu ei ole sugugi tore.

EHK HEA haldjas KIK ei pahandaks, kui nende miljonite kroonide eest muu hulgas vallile turvapiirded ehitataks. Jätaks mõne puukese kavandatavasse salusse rohkem. Näiteks niikauaks, kuni muinsuskaitse silla ehitab.

Hea peremees alustab oma kodu turvamist ja külalistele kaunistamist ikka väravast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles