Roolijoodiku auto täitis riigikassat 211 euroga

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti kohtud konfiskeerisid tänavu esimesel poolaastal purjus juhtidelt 91 autot ning üks neist, mis oli ära võetud Viljandimaal korduvalt joobnuna roolist tabatud mehelt, tõi riigikassasse lisaks 211 eurot.

Mullu 26. detsembril sõitis toona 62-aastane mees oma Volkswagen Passatiga Viljandi ja Imavere vahelisel teel Mudiste lähedal, kus politseinik ta peatas. Mehelt oli varasema joobnuna sõitmise eest juhiluba ära võetud, kuid ta istus sellelgi päeval rooli taga purjus peaga.

Ühe öö veetis joodikjuht politseimaja arestikambris ning 20. jaanuaril otsustas kohus tema auto kui kuriteovahendi arestida.

Tänavu aprillis sõlmis lühikese aja jooksul kaks korda joobnuna roolist tabatud mees prokuröriga kokkuleppe ning kohtuotsuse kohaselt määrati talle 960 euro suurune karistus ja konfiskeeriti auto. Mai lõpul pani Tartu maavalitsus peaaegu 20 aastat vana ja üsna lagunenud Passati müüki ning oksjonil müüdi see 211 euroga maha.

Sagenev lisakaristus

Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Kaire Hänilene rääkis, et auto konfiskeerimine on põhikaristusele lisanduv mõjutusvahend. Seda taotleb prokurör juhul, kui kuritegu pannakse toime ajal, kui karistus varasema joobes juhtimise eest ei ole veel kustunud või kui isikult on varem joobes juhtimise eest lisakaristusena ära võetud juhiluba või tal juhtimisõigust üldse pole.

Auto konfiskeerimine on üsna haruldane karistus, kuid aastatega on seda kasutatud järjest rohkem. Kui tänavu on Eesti kohtud võtnud roolijoodikutelt poole aastaga ära 91 autot, siis mullu oli see näitaja kogu aasta peale 117. 2012. aastal aga konfiskeeris kohus aasta jooksul 34 sõidukit.

Viljandi kohtumajas on tänavu niinimetatud kriminaalses joobes juhtidele määratud üle 40 karistuse, kuid auto on ära võetud vaid ühelt. Joodikjuhte on Viljandimaal seitsme kuu jooksul roolist tabatud 147 ehk paarkümmend vähem kui mullu.

Kui konfiskeerimise otsus on langetatud, annab politsei auto üle maavalitsusele, et see sõiduki oksjonil maha müüks. Sealjuures võib selle osta ka joobnuna roolist tabatud inimene.

Viljandimaal purjus juhilt ära võetud Volkswagen Passat jõudis pärast arestimist Tartusse ning anti kevadel üle sealsele maavalitsusele.

Kõik autod leiavad ostja

Tartu maavalitsuse riigivara peaspetsialist Kaja Hakkaja on pidanud aja jooksul müüma oksjonil kümneid selliseid autosid.

«Ükski pole veel kätte jäänud. Kõik sõltub alghinnast,» vastas ta küsimusele, kas sääraseid sõidukeid ostetakse meeleldi. Need pannakse enampakkumisele portaalis www.auto24.ee.

Ostjal tuleb arvestada, et proovisõitu ta teha ei saa ning sõiduk tuleb osta müüja kirjelduse ja piltide järgi.

Kõnealuse Volkswagen Passati kohta oli lisaks üheksale fotole veel järgmine kirjeldus: «Tehniline seisukord teadmata, mootor käivitus, juhiukse ja pagasiluugi lukustus ei tööta, kõrvalistuja ukse lukk seest ei avane, esiklaas mõraline, vasakul esiporitiival iluliist puudu, vasaku esitule juurest iluliist vigastatud, kapotikaas veidi nihkes, sisemine tahavaatepeegel katki ja kere roostes.»

Viljandi maavalitsusse jõuab roolijoodikutelt konfiskeeritud autosid harvem. Siin müüdi viimati selline sõiduriist mullu detsembris. Siis leidis 1996. aasta maastur Jeep Cherokee ostja 1510 euro eest.

Tänavu autota jäänud Viljandimaa pensionär peab 960 euro suuruse karistuse tasuma tuleva aasta märtsiks ning mais tekib tal õigus juhiluba tagasi saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles