Kohalik rahvas näeb ajutises piirikontrollis pigem kasu

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui praegu saab Mõisakülas Eestist Lätti ning tagasi lihtsalt piiripunktist läbi sõites, siis augusti viimasel päeval ja septembri algul kontrollitakse seal dokumente.
Kui praegu saab Mõisakülas Eestist Lätti ning tagasi lihtsalt piiripunktist läbi sõites, siis augusti viimasel päeval ja septembri algul kontrollitakse seal dokumente. Foto: Marko Saarm / Sakala

Paar päeva enne seda, kui Ameerika Ühendriikide president 3. septembril Eestisse tuleb, hakatakse Viljandimaal Lilli ja Mõisaküla piiripunktis läbisõitjate dokumente kontrollima.

Täpsemalt taastatakse Ühendriikide presidendi Barack Obama visiidi tõttu piirikontroll sisepiiril 31. augustil kella 14-st kuni 3. septembri südaööni. Sel ajal ei tohi riigipiiri ületada ka neis kohtades, kus ametlikku piiripunkti ei ole.

«Piirikontrolli taastamine tähendab seda, et Eesti-Läti piiril kontrollitakse piiriületajate dokumente ja sõidukeid samamoodi nagu välispiiril, kuid üldjuhul ainult Eestisse sisenejatel,» selgitas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Martin Luige.

Amet paneb inimestele südamele, et riigipiiri ületades tuleks veenduda, et kaasas on kehtiv pass või ID-kaart ja autojuhtidel sõiduki dokumendid, ning varuda piiriületuseks tavapärasest rohkem aega.

Piirikontroll võib isegi kasuks tulla

Mõisaküla elanikud rääkisid Sakalale, et kuigi satuvad vahel harva ka Läti poole toidupoodi, neid kontrolli ajutine taastamine ei häiri.

«Ma käin Lätis väga harva ning mind see piirikontroll küll ei mõjuta,» lausus Mõisaküla bussijaamas Maie-Marie Tamm. Tema sõnutsi on Ruhja poodides hinnad küll odavamad, kuid väga tihti seal siiski ei käida.

Ka Rainis Jürna ütles, et ajutine piirikontroll teda ei morjenda. See võib tema meelest isegi kasuks tulla. «Hea on, et kontroll tuleb, sest siin liigub igasuguseid kaake ringi,» märkis ta.

Jürna rääkis, et aastaid tagasi, kui piiril oli veel kontroll, oli ka vargusi vähem. «Üks nädalavahetus pakuti mulle saage müüa. Oleks piir ees, ei oleks träni saanud tuua.»

Jürna Lätis poes ei käi, küll aga teevad lätlased tema teada osturetki Eestisse. «Ju on nad siin väikesel reisul ning hüppavad poest läbi,» oletas ta.

Mõisaküla linnapea Ervin Tamberg lausus, et ka praegu peab reisides dokument kaasas olema.

Paar päeva ei tohiks kedagi häirida

Lilli külavanem Alli Laande leidis, et kui muudatusest ette teatatakse ning seda reklaamitakse, ei lase teadlik inimene end sellest puudutada.

Lilli elanikud käivad Lätis ostlemas üsna tihti ja Laande sõnutsi tuuakse kaasa just ehituskaupu, mis on seal odavamad. «Ja loomulikult toiduvärki ka, kuigi see odavam ei ole,» märkis ta.

Et Lillist on Ruhja ja Karksi-Nuia sama pikk maa, ei olegi külavanema ütlemist mööda kohalikele tähtis, kuhupoole sõita. «Siit Ruhja poole töölkäimist ma küll ei tea ja ma ei tea, kas Nuiastki käiakse.»

Kui kontrollimisest on korralikult ette teatatud, ei tee see paar päeva Laande sõnutsi kellelegi tüli. «Tegelikult arvan, et praeguses situatsioonis peaksid inimesed kaitset üldse tõsisemalt võtma,» sõnas külavanem.

Viimati taastas Eesti sisepiiril kontrolli 2010. aastal Tallinnas aset leidnud NATO välisministrite kohtumise ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles