Hoiustajal aitab valikut teha võrdlustabel

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu korraldatud tarbijauuringu andmeil ei võrdle viiendik inimesi enne finantsteenuste kasutamist eri pakkujate
tooteid, vaid läheb mugavusest oma kodupanka.
Mullu korraldatud tarbijauuringu andmeil ei võrdle viiendik inimesi enne finantsteenuste kasutamist eri pakkujate tooteid, vaid läheb mugavusest oma kodupanka. Foto: Aivar Aotäht

Mida tuleks tähele panna inimesel, kelle kätte on eluaseme müügi, päranduse või mõne muu asjaolu tõttu sattunud suur summa raha ja kes soovib seda mõneks ajaks panka hoiuarvele panna?

Sellel, kes harva sadadesse tuhandetesse ulatuva summaga kokku puutub, võib otsuse langetamisega raskusi olla. Alates maikuust on talle abiks finantsinspektsiooni infoleheküljel minuraha.ee olev hoiuste võrdlustabel.

Inimesed on mugavad

Finantsinspektsiooni veebiküljel soovitatakse raha hoiustada soovijal võrrelda vähemalt kolme teenusepakkuja tingimusi. Seal seisab: «Võrdlustabeli abil saab võrrelda erinevate pankade pakutavate hoiuste — näiteks tähtajaline hoius ja kasvuhoius — tingimusi. Selleks tuleb veebivormi sisestada mõned andmed, näiteks hoiustamise aeg ning hoiustatav summa ning seejärel kuvatakse sulle võrdlustabelina erinevate pankade vastavate toodete tingimused.»

Võrdlustabel on nii eesti kui vene keeles.

Mullu firma Faktum & Ariko korraldatud uuring tarbijate teadlikkusest finantsteenuste vallas näitas paraku, et viiendik inimesi ei võrdle enne sääraste teenuste kasutamist eri pakkujate tooteid, vaid lähevad mugavusest oma kodupanka. Seetõttu panebki finantsinspektsioon oma veebiküljel rõhku sellistele abivahenditele, mis aitavad tarbijail teenuseid võrrelda.

Erisugused hoiused

Järgnevalt toon ära mõned sellel veebiküljel olevad soovitused, mida peaks enne raha hoiustamist teadmiseks võtma.

Kõigepealt tuleks tutvuda eri pankade hoiuste lepingutingimustega. Olemas on tähtajaline hoius, kasutushoius, kasvuhoius ja kogumishoius ning kõigi nende tingimused on erinevad. Võrdlema peaks eri pankade pakutavaid hoiuseliike ja nende tingimusi. Nii saab teada, milline neist vastab kõige rohkem teie vajadustele ja soovidele.

Uurida tasub, kui suur on panga makstav intress, kuidas seda arvutatakse ja missugune on intressi väljamaksmise tähtaeg. Oluline on välja selgitada ka raha pangas hoidmise kohustuslik tähtaeg ja see, mis juhtudel ei pea pank kokkulepitud intressi maksma. Samuti tuleks endale selgeks teha, missugused on raha kasutamise võimalused enne hoiuse tähtaja lõppemist.

Intressi arvutamine

Kindlasti on tarvis põhjalikult tutvuda lepingu tingimustega. Neis on kirjas kliendi ja panga õigused ja kohustused ning teenuse ennetähtaegse lõpetamise kord. Üldjuhul on hoiustamise tingimused ära toodud ka panga veebilehel.

Enne hoiustamist on kasulik endale selgeks teha veel intressi arvutamise alused ja põhimõtted. Selles vallas saab abi pangatöötajalt.

Sageli pakuvad pangad võimalust leppida kokku tähtajalise hoiuse automaatses pikendamises. Tasub uurida täpsemalt ka selle teenuse tingimusi.
Väga tähtis on endale selgeks teha lepingu ennetähtaegse ülesütlemisega seonduv, näiteks kui suured on sellega seotud võimalikud kulud ja kui pikalt peab sellest ette teatama.

Kehtiva tulumaksuseaduse järgi ei tule hoiuse intressidelt tulumaksu maksta.

Finantsinspektsiooni tarbijaveebi www.minuraha.ee lisandub hoiuste võrdlustabelile lähiajal teisigi abivahendeid. Järge on ootamas näiteks krediitkaartide ja pensionifondide võrdlustabel.

Hoiuste intressimäär erineb märgatavalt

Inimene, kes soovib hoiustada üheks aastaks 300 000 krooni, näeb praegu minuraha.ee leheküljel võrdlustabelist, et hoiuste intressimäär kõigub 0,5 ja 6,25 protsendi vahel.

Enamasti on säärane protsendivahe tingitud pankade erinevast ärimudelist. Mida kõrgema intressiga pank laenu välja annab, seda suuremat intressi saab ta maksta ka oma hoiustajatele.

Seda, et niisuguses kõrget intressi pakkuvas pangas raha kuidagi rohkem ohus oleks, karta ei tasu, sest garantiiks on tagatisfondi seadus. Hüvitise väljamaksmine võib sellise panga pankrotti mineku korral võtta aga veidi kauem aega: maksimaalne tähtaeg on kolm kuud.

Välispankade filiaalide puhul sõltub tagastusaeg panga emamaa reeglitest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles