Omal käel ajaloopõllul müttav mees igatseb lõpuks selgust

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohe, kui maa paljaks läheb, on Ülo Tooming taas põllul ajaloo kiviseid jälgi otsimas.
Kohe, kui maa paljaks läheb, on Ülo Tooming taas põllul ajaloo kiviseid jälgi otsimas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tarvastu valla Põrga küla Laurioru talu peremees Ülo Tooming on oma talu kõrvalhoone katuse alla kogunud muljetavaldava hulga kõikvõimalikke leide. Ta usub nende seas olevat pihukirveid, nooleotsi, kaabitsaid ja jahvekive, mäekristallitükke ja soomaagi sulatamisest jäänud känkraid.

Niisugune huvi sai Ülo Toomingal alguse pärast 2005. aasta jaanuaritormi. Tuul oli maast üles kiskunud suure puu ning selle juurte alt hakkas silma raudlukk ja kondipuru.

Mees osutab käega maalilisele jõeorule ja ütleb, et tema arvates on aastatuhandete eest seda pidi rännatud ja sealsamas on asunud ridamisi muistseid külasid. Kõik see on jätnud jäljed ning neid ajab ta nüüd mööda põlde suure õhinaga taga. Leide on tal sõna tõsises mõttes tuhandeid ja kõik need on ta ka üksipulgi läbi uurinud, püüdes nende kunagist otstarvet mõistatada. Sellist pühendumust annab otsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles