Kommentaar: Islamikalifaat pole vaid Kesk-Ida mure

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kukk
Jüri Kukk Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Juba mitu kuud puhuvad Iraagi ja Süüria kodusõjas uued tuuled, mis võivad tunduvalt muuta jõudude vahekorda või on seda juba teinud. Jutt on sunniidi äärmusorganisatsiooni ISIL sõjalisest edust Kesk-Iraagis ja mõnes Süüria piirkonnas.

ISIL ehk Iraagi ja Levanti islamiriik, mida peetakse Al–Qaedast isegi hullemaks, on juba välja kuulutanud kalifaadi eelnimetatud kahe riigi aladel, hõivanud naftavälju ja läheneb nüüd Iraagi pealinnale Bagdadile. Iraagi armee on ennast seni näidanud kehvakesena. Muutuse võib tuua ainult see, kui ameeriklaste väljaõpetatud üksused ennast kätte võtavad. Oma rolli võivad mängida Iraani toetatavad šiiitide vabatahtlikud relvaüksused, kuid nemad võivad hiljem olukorra riigis veel hullemaks muuta.

Ameeriklased välistavad esialgu maavägede Iraaki naasmise, kuid on lubanud Bagdadi valitsust toetada õhulöökidega ja see võib äärmuslasi märkimisväärselt pidurdada, kui rünnaku alla satuvad nende kolonnid ja koondumiskohad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles