Viljandi maavanema kohuseid hakkab täitma maasekretär

Rannar Raba
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast seda, kui Lembit Kruuse (vasakul) eeloleval nädalavahetusel ametist priiks saab, asub ajutiselt maavanema kohusetäitjaks maasekretär Küllike Kütt. Kas ja millal võiks endine Pärsti vallavanem Erich Palm maavanema ametiraha saada, pole veel läbinisti selge.
Pärast seda, kui Lembit Kruuse (vasakul) eeloleval nädalavahetusel ametist priiks saab, asub ajutiselt maavanema kohusetäitjaks maasekretär Küllike Kütt. Kas ja millal võiks endine Pärsti vallavanem Erich Palm maavanema ametiraha saada, pole veel läbinisti selge. Foto: Elmo Riig / montaaž

Viljandi maavanem Lembit Kruuse peab eeloleva reede pärastlõunal kolleegidele lahkumiskõne ning pühapäeval asub maavanema kohuseid täitma maasekretär Küllike Kütt.

Esmaspäeval siseminister Hanno Pevkuri allkirjastatud käskkirja kohaselt asub Kütt maavanema ülesannetesse kuni kolmeks kuuks või senikauaks, kui uus maavanem ametiraha kaela saab.

Ehkki seadus lubanuks sel nädalal esimese ametiajaga finišisse jõudval Kruusel teoreetiliselt kohale jääda ka teiseks perioodiks, välistavad selle võimaluse kevadel Toompeal tehtud võimuvangerdused. Nimelt on Eesti poliitilises praktikas juba aastaid kehtinud kirjutamata reegel, et maavanemad tulevad valitsusparteidest. Kruuse kuulub opositsiooni varisenud Isamaa ja Res Publica Liitu.

Niisiis kuulub juulis avalikkuse ette jõudnud poliitilise kokkuleppe kohaselt sedapuhku Viljandi maavanema väljapakkumise õigus sotsiaaldemokraatidele. Nende esimene eelistus on seni olnud endine Pärsti vallavanem Erich Palm.

Teisalt on mitu Sakalaga suhelnud poliitikut andnud mõista, et Palmi määramine kõnealusele kohale pole veel lõplikult lukus.

Nii näiteks mängitakse kuluaarivestlustes võimalusega, et Reformierakond teeb lähiajal katse maavanema personaalküsimuse kaudu survestada sotsiaaldemokraate loobuma Viljandis koostööst Isamaa ja Res Publica Liiduga.

Samuti on tõenäoline, et Palmi kandidatuur ei leia heakskiitu Viljandimaa omavalitsuste liidus. See aga seaks valitsuse eesotsas siseministriga ebamugavasse olukorda, sest siis tuleks hakata avalikkusele selgitama, miks kohalike inimeste arvamusest jõuga üle sõidetakse.

Sakala andmetel kavatseb minister omavalitsuste liidu ees uue maavanema kandidaadi välja pakkuda septembrikuu jooksul.

Lembit Kruuse: väga vahva oli

Küsimusele, kuidas ta vaatab tagasi viiele aastale Viljandi maavanemana, vastas Lembit Kruuse, et see oli väga vahva ja toimekas periood. «Püüdsin seista selle eest, et meie maakond püsiks terviklikuna ning areneks võimalikult ühtlaselt,» lausus ta.

Suuremate saavutustena tõi Kruuse välja kõigi Eesti maavalitsuste raamatupidamise koondamise Viljandisse. Samuti nimetas ta õnnestumiseks seda, et tema ajal hakati mitmes valdkonnas eesotsas soojamajandusega senisest enam tähtsustama säästvat arengut. (Sakala)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles