Ukraina õppetunnid meie vaatevinklist

Kalle Laanet
, riigikogu liige, Reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Laanet
Kalle Laanet Foto: Peeter Langovits / Postimees

ÄSJA ESINES Saaremaal Kuressaare lossihoovis Ukraina rahvusooper. On paslik analüüsida olukorda, mis Ukrainas asetleidvast ajendatuna on maailmas kujunenud, ning mõelda, kas ka meid ohustavad sellega kaasnevad riskid ja kuidas neid vältida.

Nagu Ukraina sündmused näitavad, algab riigi suveräänsuse kõigutamine rahva sisemisest rahulolematusest. Segadus, seadusetus, valitsejate nõrkus ja õigusriigi puudumine viivad selleni, et inimesed on pea kaotanud, ei mõista riigis toimuvat, tunnevad end ebakindlalt ning kogunenud protest hakkab otsima väljapääsu. Riigile vaenulikud jõud püüavad seda ära kasutada ja oma huvides kanaliseerida.

Riigi arengu tähtsaks mõjutajaks on riigijuhtide otsused. Demokraatlikel valimistel etteotsa usaldatud inimestel tuleb päev-päevalt hinnata, millises suunas liikumine on suveräänsele riigile kestlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles